Ukip: opvolgster Nigel Farage stapt na 18 dagen op

Nigel Farage met Diane James op 16 september, toen ze de fakkel van hem overnam © REUTERS

Diane James, die Nigel Farage opvolgde aan het hoofd van de anti-Europese Ukip-partij, stapt na 18 dagen op. Dat heeft te maken met zowel persoonlijke redenen, als professionele: ze voelt zich onvoldoende ondersteund. Farage liet weten dat hij niet terugkeert als leider.

Ukip, de United Kingdom Independence Party, heeft het sinds de brexitstemming moeilijk. De partij voerde campagne voor de brexit, maar het resultaat verraste de partijleiding en Nigel Farage, die valse informatie had gebruikt in de campagne, kondigde vrijwel meteen zijn ontslag aan.

De verkiezing van een opvolger verliep ook niet rimpelloos maar uiteindelijk haalde Diane James het met ruime voorsprong: ze kreeg 8.451 stemmen achter zich tegen 4.591 voor haar naaste belager, Lisa Duffy.

Maar 18 dagen na de stemming trekt James zich terug.

In een mededeling geeft ze enige uitleg: “Het is met grote spijt dat ik aankondig dat ik mijn recente nominatie voor het leiderschap van de partij niet zal formaliseren bij de verkiezingscommissie”.

‘Onvoldoende gezag’

Sinds mijn nominatie, gaat ze verder, “ben ik in discussie met partijleiders over de rol (van de voorzitter, red.). Het werd duidelijk dat ik onvoldoende gezag heb, en evenmin de volle steun van mijn europarlementsleden en partijleiders om de veranderingen door te voeren die ik noodzakelijk vind en waarop ik mijn campagne had gebaseerd. Omwille van persoonlijke en professionele redenen zal ik het verkiezingsproces dus niet verder voeren”. Ze blijft wel aan als europarlementslid, schrijft ze.

De aankondiging kwam volgens The Daily Telegraph kort voor ze in Straatsburg een grote toespraak zou houden over de toekomst van Ukip in het Europees parlement.

De BBC preciseert dat de verkiezingscampagne binnen de partij grote breuklijnen had blootgelegd.

Volgens The Daily Telegraph werd James enkele dagen na haar verkiezing uitgescholden en bespuwd in Waterloo Station, Londen. Die ervaring had haar “getraumatiseerd”, aldus de krant.

In een reactie laat Nigel Farage, die tussen 2006 en 2016, met een korte onderbreking, aan de leiding van de partij stond, weten dat hij niet terugkeert naar zijn oude baan: “Ik kom niet terug. Ik ben met pensioen”.

Een aantal van de in september verslagen kandidaten zou geneigd zijn opnieuw de kandidatuur te stellen bij nieuwe voorzittersverkiezigen.

(RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content