Uitzicht op akkoord fiscal cliff tussen regering en oppositie in Washington

© Reuters

Regering en oppositie zijn in Washington dichter gekomen bij een akkoord over de Amerikaanse begroting.

Regering en oppositie zijn in Washington dichter gekomen bij een akkoord over de Amerikaanse begroting. Volgens mediaberichten is president Barack Obama de republikeinse oppositie tegemoet gekomen met een voorstel om de belastingen te verhogen voor mensen met een jaarinkomen van meer dan 400.000 dollar. Eerder had Obama de grens gelegd op 250.000 dollar.

Intussen vergroten de Republikeinen de druk op Obama door aan te kondigen dat ze een wettekst zullen indienen waarin ze hun voorstel over de begroting zullen hernemen. In dat voorstel worden de belastingen verhoogd voor inkomens hoger dan 1 miljoen dollar.

De Democraten hebben zich al uitgesproken tegen het manoeuvre van de Republikeinen. Volgens de leider van de Democraten in de Senaat, Harry Reid, zal het nooit door het Huis van Afgevaardigden en de Senaat worden aangenomen. Hij riep de Republikeinse leider John Boehner daarom op een breed akkoord te sluiten met Obama. “We moeten nu leiderschap tonen, niet de zaak voor ons uitschuiven.”

Volgens analisten vergroot de recente stroomversnelling in de onderhandelingen alvast de hoop op een compromis voor het einde van het jaar. De standpunten van de twee partijen komen de laatste weken dichter bij elkaar.

Als het Amerikaanse Congres het voor het einde van het jaar niet eens raakt over een inperking van het begrotingstekort, komt de zogenaamde fiscal cliff wel heel dichtbij. Dat is een combinatie van belastingsverhogingen en drastische bezuinigingen die automatisch in werking treden. Experts waarschuwen er al maanden voor dat die de
Amerikaanse economie in een recessie zou doen belanden, wat zware gevolgen zou hebben voor de internationale conjunctuur. (Belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content