Uitspraken Republikeinse kandidaten doen stof opwaaien (video)

12/12/11 om 12:00 - Bijgewerkt om 12:00

De meest recente uitspraken van Newt Gingrich over de Palestijnse bevolking vallen niet in goede aarde. Zo eist de Palestijnse premier Salam Fayyad excuses voor de "vulgaire, kwetsende en belachelijke opmerkingen". Ook Mitt Romney krijgt het hard te verduren.

Newt Gingrich heeft momenteel de leidende positie langs Republikeinse kant voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Dat weerhoudt er hem echter niet van om enkele straffe uitspraken te doen. In een interview op de Amerikaanse zender Jewish Channel zei de ex-voorzitter van het Huis van Afgevaardigden dat de Palestijnen een "verzonnen" volk zijn, omdat ze historisch deel uitmaken van het Arabische volk. Tijdens een debat in Des Moines (Iowa) bleef hij bij zijn uitspraken. "Is het feitelijk correct wat ik zei? Ja. Iemand moet de waarheid durven zeggen. Die mensen zijn terroristen. Ze onderwijzen het terrorisme in hun scholen."

De vijf andere kandidaten voor de Republikeinse nominatie waren beducht om de uitspraken van Gingrich goed te keuren. Ze bevestigden wel hun steun aan Israël. De Palestijnse autoriteiten konden de uitspraken van Gingrich niet smaken. De Palestijnse premier Salam Fayyad was verontwaardigd en eiste excuses voor de "vulgaire, kwetsende en belachelijke opmerkingen".

Het is niet de eerste keer dat Gingrich een straffe uitspraak deed. Eerder riep hij uit dat de 'Occupy Wall Street'-betogers een job moesten zoeken en dat tieners hetzelfde moeten doen, zelfs al moeten ze daarvoor wetten op kinderarbeid breken. In een toespraak zei de voormalige voorzitter van het Huis van Afgevaardigden dat hij liever studenten zou aannemen als conciërge in een school dan vakbondsleden. "De kinderen zouden werken, geld verdienen en fier zijn op hun school", vertelde hij. "Ze zouden het proces van volwassen worden starten." Gingrich beweerde dat de wetten tegen kinderarbeid, "die echt dom zijn", kinderen uit arme buurten saboteren.

Mitt Romney
Mitt Romney kwam in opspraak omdat hij tijdens een debat een weddenschap wou aangaan van 10.000 dollar met Rick Perry. Perry beweerde namelijk dat hij het omvormen van de gezondheidszorg steunt in de eerste editie van zijn boek. De kritieken luiden vooral dat het voorstel van deze weddenschap het bewijs is dat Romney geen voeling heeft met de maatschappij en het huidige economische klimaat.

De race om de meeste blunders

Gingrich en Romney zijn allesbehalve de eerste kandidaten die in het nieuws komen omwille van straffe uitspraken en flagrante blunders. Michelle Bachmann en Rick Perry, die nochtans een blitse start hebben genomen, zijn al lang geen koplopers meer. Behalve dan in de race van wie de meeste nonsens verkoopt.

Michelle Bachmann ging op een bijeenkomst in Iowa dieper in op de gebeurtenissen in de Britse ambassade in Iran, enkele weken geleden. Ze verklaarde dat ze de Amerikaanse ambassade in Teheran zou sluiten als zij president van de VS zou zijn. Enig probleem is dat de Amerikanen al sinds 1980 geen functionerende ambassade meer hebben in de Iraanse hoofdstad. Oorzaak was een gijzeldrama waarbij studenten en militairen het personeel van de ambassade 444 dagen lang vasthielden.

Nog recenter ging een video de wereld rond waarin ze met de mond vol tanden staat nadat een 8-jarig jongetje haar iets in het oor fluistert. De achtjarige Elijah sprak haar aan op een signeersessie in South Carolina. De 55-jarige Bachmann groette het jongetje en zijn moeder hartelijk, terwijl ze haar laatste nieuwe boek 'Core of Conviction: My Story' aan de man bracht. Het jongetje fluisterde iets, maar dat bleek onverstaanbaar. Waarop Bachmann de knul heel vriendelijk naar zich toe trekt en hem aanmoedigt om het in haar oor te fluisteren.

"Mevrouw Bachmann, mijn mama is lesbisch, maar ze moet niet genezen worden", zei Elijah aan Bachmann. Waarop de verbouwereerde Bachmann een ijskoude blik wierp naar de moeder, die wegstapte met haar zoon.

Bachmann is resoluut gekant tegen het homohuwelijk, een standpunt dat ze al eerder duidelijk maakte toen ze verkondigde dat ze een ziekenhuis had opgericht waar ze homoseksualiteit wou genezen aan de hand van therapie, bidden en Bijbelstudie. De lijst kunnen we verder aanvullen met de felicitatie van de verjaardag van het overleden popidool Elvis Presley en de stelling dat Amerikanen bang zijn van de Sovjet-unie, die al 20 jaar niet meer bestaat. Verder zei ze ook dat Irak een schadevergoeding moet betalen voor elke Amerikaan die in Irak het leven heeft gelaten.

Rick Perry

Rick Perry was lange tijd de gedoodverfde kandidaat. Het begon fout te lopen tijdens de debatten tussen de Republikeinse kandidaten met als hoogtepunt de -nu al- legendarische 'oops' video. Verder vergat hij tijdens een speech op een Amerikaanse school in de staat New Hampshire dat Amerikanen al op hun achttien jaar mogen stemmen. Ook de datum van de verkiezingen had hij verkeerd gegokt.

Eerder was de gouverneur van Texas in opspraak gekomen met de controversiële televisiespot waar de homogemeenschap er moet aan geloven. Het is één van de "minst geliefde" clips op YouTube. In Des Moines, de hoofdstad van Iowa, schoof Perry voor een tweede keer uit omtrent het Amerikaanse Hooggerechtshof. Perry had het over "acht niet verkozen en eerlijk gezegd onverantwoordelijke rechters". Probleem is dat er negen rechters zetelen in het VS-Hooggerechtshof. Bovendien opperde hij, toen hij probeerde één van de rechters op te noemen, "Montemayor" wat (Sonia) Sotomayor moet zijn.

Eerder had de Texaan het tijdens een campagnestop over de Amerikaanse oorlog tegen Iran. Hij bedoelde natuurlijk de oorlog in Irak. Perry had zelfs niet meteen door dat hij een flater had geslagen. Het publiek moest meerdere keren 'Irak' roepen vooraleer de voormalige gouverneur zijn betoog staakte en zijn excuses aanbood. "Dat staat morgen weer op de voorpagina", merkte de Republikein droog op.

Peilingen

In de peilingen doet Gingrich het almaar beter. Ook in doorslaggevende staten als Florida en South Carolina wint hij aan populariteit en laat hij Mitt Romney ver achter zich. Op 6 maart is het 'Super Tuesday' en deskundigen verwachten dat dan pas enige duidelijkheid komt over wie de uitdager van Obama wordt. (RDM)

Onze partners