'Uitslag is goed voor verenigd, sterk Europa'

19/09/14 om 11:38 - Bijgewerkt om 11:38

'De uitslag is goed voor een verenigd, open en sterker Europa', zo reageert Europees commissievoorzitter José Manuel Barroso op de overwinning van No bij het Schotse onafhankelijkheidsreferendum.

'Uitslag is goed voor verenigd, sterk Europa'

© EPA

Europees Commissievoorzitter José Manuel Barroso verwelkomt de overwinning van de 'neen'-stemmers in het Schotse onafhankelijkheidsreferendum. "Deze uitslag is goed voor het verenigd, open en sterker Europa waar de Europese Commissie voor staat", zegt hij in een mededeling.

'Europees engagement bevestigd'

Barroso, die in het verleden de Schotten waarschuwde dat EU-lidmaatschap als onafhankelijke staat "moeilijk, zo niet onmogelijk" zou zijn, toont zich nu tevreden dat tijdens het debat over het referendum "de Schotse regering en het Schotse volk herhaaldelijk hun Europees engagement bevestigd hebben".

Niet zonder belang in die context is dat de Schotten over enkele jaren mee zullen mogen stemmen over het Britse EU-lidmaatschap - als de Conservatieven van David Cameron ten minste de verkiezingen in 2015 winnen.

Constructieve dialoog

De Commissie, zegt Barroso, blijft zich engageren voor een constructieve dialoog met de Schotse regering over de bevoegdheden waar zij verantwoordelijk voor is en die belangrijk zijn voor de toekomst van Schotland, waaronder jobs en groei, energie, klimaatverandering en milieu, en betere regulering. (Belga/WB)

Onze partners