'Uithaal Sarkozy duidt op politieke wanhoop'

25/10/11 om 08:59 - Bijgewerkt om 08:59

Johan Van Overtveldt in gesprek met Russia Today.

'Uithaal Sarkozy duidt op politieke wanhoop'

© Image Globe

De uithaal van de Franse president Nicolas Sarkozy naar de Britse premier David Cameron op de Europese top over de schuldencrisis, duidt op de politieke wanhoop van Sarkozy. Dat zei Knack- en Trendshoofdredacteur Johan Van Overtveldt in een gesprek met nieuwszender Russia Today. (Bekijk de video)

Volgens de Britse pers, die diplomatieke bronnen citeren, sneerde Sarkozy naar Cameron: "We hebben er genoeg van dat jullie ons bekritiseren en zeggen wat we moeten doen. Jullie zeggen dat jullie een hekel hebben aan de euro, jullie wilden je er niet bij aansluiten en nu willen jullie je mengen in onze vergaderingen."

De 'Red de eurozone'-campagne, zo legt Van Overtveldt uit, hangt grotendeels af van de landen die de hoogste score (AAA) krijgen van de ratingbureaus, met Duitsland en Frankrijk als belangrijkste. Frankrijk zelf riskeert echter zijn gunstige toprating te verliezen.

"Als dat gebeurt, betekent dit automatisch dat Sarkozy een herverkiezing als Frans president kan vergeten," dixit Van Overtveldt. "Anderzijds, als hij doet wat nodig is om de AAA-rating te behouden, zal dat zijn kansen net zo goed in gevaar brengen, want dan zal hij fors moeten besparen om de budgettaire situatie van Frankrijk weer onder controle te krijgen". (KVDA)

Lees meer over:

Onze partners