Uitgeverij van atlassen veegt Israël letterlijk van de kaart

06/01/15 om 07:46 - Bijgewerkt om 07:46

Al maanden is een 'speciaal voor het Midden-Oosten ontwikkelde atlas' van de gerenommeerde Amerikaanse uitgeverij HarperCollins te koop met speciale aandacht voor de uitdagingen van de regio. Alleen,... Israël is nergens te bespeuren.

Uitgeverij van atlassen veegt Israël letterlijk van de kaart

Waar is Israël? © HarperCollins

HarperCollins heeft haar verontschuldigingen aangeboden voor het weglaten van de landnaam Israël in een atlas bedoeld voor scholen in het Midden-Oosten. De uitgeverij belooft alle nog overblijvende exemplaren te vernietigen, zo meldt het katholieke weekblad The Tablet.

Een woordvoerder liet op de Facebook-pagina weten dat de uitgeverij het weglaten van Israël uit de 'Collins Middle East Atlas' betreurt. Het kaartenboek wordt uit alle winkels teruggetrokken. HarperCollins kreeg heel wat kritiek omdat Israël niet was aangeduid op de kaarten, terwijl Syrië, Jordanië en Gaza dat wel waren.

Hoe is zoiets kunnen gebeuren? Volgens Collins Bartholomew, een dochteronderneming van HarperCollins was het 'onaanvaardbaar' om Israël op te nemen in atlassen die bedoeld zijn voor het Midden-Oosten. De landnaam werd weggelaten om aan 'lokale voorkeuren' te voldoen, klinkt het.

'De publicatie van deze atlas bevestigt alleen maar het geloof van Israël dat er in delen van de Arabische wereld een vijandigheid tegenover het land bestaat. Het draagt geenszins bij tot het creëren van een sfeer van vertrouwen dat moet leiden tot een vreedzame co-existentie', aldus de Britse bisschop Declan Lang die een commissie voorzit die het incident aan het licht bracht.

Lees meer over:

Onze partners