Uitgescholden rivaal Ted Cruz ondersteunt nu toch Donald Trump

23/09/16 om 22:41 - Bijgewerkt om 22:41

De conservatieve senator voor Texas Ted Cruz geeft nu toch officieel zijn steun aan de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump. Dat meldt hij op zijn Facebookpagina.

Uitgescholden rivaal Ted Cruz ondersteunt nu toch Donald Trump

Ted Cruz, senator uit Texas en gewezen Republikeins presidentskandidaat © REUTERS

Tijdens de Republikeinse voorverkiezingen was Ted Cruz de grootste tegenstander van Donald Trump, maar zoals de andere rivalen moest hij toch ook met ruime achterstand de duimen leggen voor de vastgoedmagnaat.

Trump speelde het tijdens de voorverkiezingen vaak persoonlijk. Na maanden van bestand tussen de twee, die zelfs als 'bromance' werd omschreven, zette Trump begin dit jaar de aanval in. Hij opperde dat Cruz niet in aanmerking kwam voor het presidentschap omdat hij in Canada geboren was, hij suggereerde dat Rafael Cruz, de vader van Ted, betrokken was bij de moord op president Kennedy, hij publiceerde een weinig flatterende foto van Heidi Cruz - geplaatst naast een flatterende foto van Melania Trump en sprak over Cruz als 'Lyin' Ted'. "Ik heb nooit iemand gekend die zo hard kan liegen als Ted", aldus The Donald.

Dat alles viel niet licht te verwerken voor Cruz die in juli, tijdens de Republikeinse Conventie in Cleveland, weigerde zijn steun aan de genomineerde toe te kennen. Hij riep tegen alles en iedereen in de Conventieleden op "hun geweten te volgen". Het leverde hem boegeroep op in de zaal. De dag nadien werd hij uitgescholden tijdens een vergadering van de Texaanse vleugel van de partij, en ook zijn herverkiezing in Texas, die weliswaar pas over enkele jaren komt, stond volgens sommigen op de helling.

'Ik wil mijn woord houden'

Vrijdag sprak Cruz via Facebook dan toch zijn steun voor Trump uit.

"Na maanden zorgvuldig nadenken, bidden en mijn eigen geweten nagaand, heb ik beslist dat ik op de verkiezingsdag zal stemmen voor de Republikeinse genomineerde, Donald Trump". Hij riep ook de andere kiezers op om dat te doen.

Hij gaf drie redenen. De eerste is dat Cruz vorig jaar had beloofd voor de Republikeinse genomineerde te zullen steunen. "En ik wil mijn woord houden", aldus Cruz, hoewel er naar zijn zeggen "gebieden zijn waar ik significant van mening verschil met de genomineerde". De tweede reden voor zijn stem is dat de Democratische kandidate Hillary Clinton "in alle opzichten totaal onaanvaardbaar" is. De derde reden is dat Trump de voorbije weken dichter komt bij een conservatieve agenda, onder meer qua schoolkeuze.

Handen in het gezicht

Eerder vrijdag was een geruchtenstroom ontstaan dat Cruz zijn steun zou uitspreken. Het bleef op dat moment onzeker of hij alleen zijn eigen stem zou toekennen of ook zou oproepen om voor Trump te stemmen. Een medewerkster van Cruz getuigde op dat moment anoniem in Politico dat zo'n ondersteuning afbreuk zou doen aan "het merk Cruz", waarmee hij zich profileert voor volgende presidentsverkiezingen. Een andere medewerker verstuurde in antwoord aan Politico een foto met het aangezicht in de handen verborgen.

Om maar te zeggen dat de steun van Cruz er niet licht is gekomen.

Onze partners