Uitgelekt 'fuck the EU'-gesprek: 'Behoorlijk indrukwekkende spionage'

07/02/14 om 15:33 - Bijgewerkt om 15:52

Victoria Nuland, de Amerikaanse viceminister van Buitenlandse Zaken die in een uitgelekt telefoongesprek 'fuck the EU' zei, heeft zich persoonlijk verontschuldigd bij haar Europese collega's. Ze zal geen publieke verklaringen over de zaak afleggen, maar zei wel dat om 'behoorlijk indrukwekkende spionagetechnieken' gaat. De Duitse bondskanselier Angela Merkel noemt de zaak 'totaal onaanvaardbaar'.

Uitgelekt 'fuck the EU'-gesprek: 'Behoorlijk indrukwekkende spionage'

Victoria Nuland © AFP

Nuland deed haar uitspraken in een telefoongesprek met de Amerikaanse ambassadeur in Kiev, Geoffrey Pyatt. Ze verwees minachtend naar de pogingen van de EU om te bemiddelen in Oekraïne en besloot met 'fuck the EU' - 'De pot op met de EU'. Lees meer en beluister het gesprek.

Spionage

Volgens het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft Nuland zich intussen al persoonlijk verontschuldigd bij haar Europese collega's. Ze zal geen publieke verklaringen over de zaak afleggen. Het enige dat ze kwijt wil, is dat het volgens haar om 'pretty impressive tradecraft' gaat, behoorlijk indrukwekkende spionagetechnieken.

Washington vermoedt dat Rusland achter het afluisteren en lekken van het telefoongesprek zit. De geluidsopname verscheen gisteren op YouTube onder de titel 'marionetten van Maidan', een verwijzing naar het Onafhankelijkheidsplein in de Oekraïense hoofdstad Kiev waar al maanden tegen de regering wordt betoogd.

Moskou beschuldigt de VS en de EU van politieke inmening in Oekraïne. De onrust in het Oost-Europese land begon in november vorig jaar, nadat president Viktor Janoekovitsj een in de steigers staand verdrag met de EU onder druk van de Russische regering op het laatste moment afblies.

Duitsland boos

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft intussen officieel gereageerd op de diplomatieke rel. Via haar woordvoerster Christiane Wirtz liet ze weten dat ze het werk van EU-buitenlandminister Catherine Ashton om een oplossing te vinden voor Oekraïne, volledig steunt.

'De bondskanselier vindt deze uitspraken (van Nuland, nvdr.) totaal onaanvaardbaar en wenst te benadrukken dat mevrouw Ashton schitterend werk levert,' zo zei Wirtz.

Frankrijk wil niet officieel reageren omdat het niet om een officieel standpunt van de Verenigde Staten gaat.

Lees meer over:

Onze partners