Uitbraak van ebola is 'epidemie zonder voorgaande' (video)

01/04/14 om 21:10 - Bijgewerkt om 21:10

De verspreiding van het ebola-virus naar de hoofdstad van Guinee en ook daarbuiten is een ongeziene epidemie, zegt de organisatie Artsen Zonder Grenzen (AZG).

Uitbraak van ebola is 'epidemie zonder voorgaande' (video)

© AFP

In het West-Afrikaanse land Guinee is het aantal doden door het ebola-virus opgelopen tot 80. Er zijn nog 122 andere mensen bekend met de symptomen van de ziekte.

Noodtoestand

Wegens de moeilijk te controleren uitbreiding in het land omschreef Artsen zonder Grenzen de epidemie als zonder voorgaande. President Alpha Conde kondigde wegens de heikele gezondheidsproblemen de noodtoestand af.

Ook het zuidelijke buurland Liberia is getroffen. Daar bezweken minstens twee mensen aan het virus. Bovendien zijn er in het land elf verdachte gevallen.

'We staan voor een epidemie van een omvang die we nog nooit hebben gezien wat betreft de verspreiding van de gevallen', aldus AZG. 'De vorige uitbraken waren veel meer geografische beperkt en kwamen op meer afgelegen plekken voor.'

Hadj

Saoedi-Arabië zal voorlopig geen visa verstrekken aan gelovigen uit Guinee en Liberia die op pelgrimstocht naar het land willen. Miljoenen moslims maken jaarlijks de hadj naar Mekka en Medina. De Saoedische autoriteiten namen de maatregel wegens het grote besmettingsgevaar van ebola.

Ebola is een van de gevaarlijkste ziektes wereldwijd. Het verspreidt zich in het bloed en breekt het immuunsysteem af, wat hoge koorts, hoofd- en spierpijn veroorzaakt. Er bestaat momenteel geen vaccinatie noch een therapie.

Lees meer over:

Onze partners