Tyfoon Haiyan: '301 miljoen dollar nodig voor Filipijnen' (VN)

12/11/13 om 14:09 - Bijgewerkt om 14:09

Er is bovenop de 25 miljoen dollar die de VN al vrijmaakte, nog 301 miljoen dollar aan financiële noodhulp nodig na de passage van een van de zwaarste tyfoons ooit op de Filipijnen, zegt de VN.

Tyfoon Haiyan: '301 miljoen dollar nodig voor Filipijnen' (VN)

Amerikaanse en Filipijnse soldaten voeren noodhulp aan, nadat supertyfoon Haiyan vernietigend uithaalde in de Filipijnen. © IMAGEGLOBE

De internationale gemeenschap heeft al meer dan 54 miljoen dollar verzameld, aldus de Filipijnse regering. Hoewel de storm intussen is weggetrokken, doemen nu nieuwe bedreigingen op. 'Dit is een gigantische tragedie voor de Filipijnen', zei Valerie Amos, ondersecretaris-generaal voor humanitaire zaken. 'Dit land heeft al zoveel crisissen gehad, maar dit is een van de dodelijkste en meest verwoestende.'

Het Filipijns ministerie van Buitenlandse Zaken zei dat de hulp komt via cash geld, hulpgoederen, maar ook medische ploegen en reddingsteams. De Europese Unie, vier internationale hulporganisaties en 28 landen zorgden al voor hulp. Die eerste maakte bekend dat het nog eens een extra 10 miljoen euro naar de Filipijnen stuurt, voor de heropbouw. Afgelopen weekend werd al 3 miljoen dollar vrijgemaakt.

Unicef-directeur Tony Lake heeft bekendgemaakt dat de ramp op de Filipijnen is uitgeroepen tot een ramp van alarmpeil 3. Dat betekent dat alle middelen van de organisatie gemobiliseerd worden om hulp te bieden aan de kinderen in de getroffen regio. Enkel Syrië zit op datzelfde niveau.

De Voedsel- en Landbouworganisatie van de VN heeft ook nog een dringende oproep gedaan voor 24 miljoen dollar om de landbouw en de visvangst te helpen. In een persbericht meldt de organisatie al 1 miljoen uit eigen middelen vrijgemaakt te hebben.

Delen van het land werden dinsdag opgeschrikt door flinke naschokken van de aardbeving van twee weken geleden, en een nieuwe storm is op weg naar de Filipijnen. (Belga/SD)

Lees meer over:

Onze partners