Twitter blokkeert journalist The Independent

31/07/12 om 11:01 - Bijgewerkt om 11:01

De sociaalnetwerksite Twitter heeft de account van een Britse journalist geblokkeerd. Hij had het e-mailadres van een medewerker van de Amerikaanse zender NBC online gezet. Volgens Twitter overtrad hij de regels. Maar analisten vinden dat onzin.

Twitter blokkeert journalist The Independent

© Belga

De microbloggingsite Twitter heeft de account van Guy Adams geblokkeerd. Adams is journalist bij de Britse krant The Independent. Hij had kritiek op de manier waarop de Amerikaanse zender NBC de Olympische Spelen uitzendt. Zo vindt hij het niet goed dat de openingsceremonie en de wedstrijden niet live worden uitgezonden.

Guy Adams: 'Walgelijke geldklopperij van @NBColympics'

Adams postte het werk-e-mailadres van Gary Zenkel, de baas van NBC Olympics, op zijn Twitterwall. "De man die verantwoordelijk is voor het feit dat NBC doet alsof de Spelen nog niet gestart zijn, is Gary Zenkel. Vertel hem wat je ervan vindt."

Hij postte ook nog andere kritische tweets. De zender zendt de spelen in de Amerikaanse primetime uit, om meer reclame-inkomsten te krijgen. Geen goed idee, vindt Adams: "Amerikaanse oostkust verplicht Spelen te bekijken met ZES UUR (sic) vertraging. Walgelijke geldklopperij van @NBColympics".

NBC en Twitter hebben een deal

Twitter bepaalt dat er geen private e-mailadressen op zijn site mogen worden geplaatst. Adams zegt dat het gaat om een bedrijfs-e-mailadres. "Elke werknemer van NBC heeft er zo een. Iedereen kan het binnen dertig seconden terugvinden via Google."

"Toevallig ook dat de niet-zo-winstgevende site een deal heeft met NBC", schrijft Adams op de site van The Independent. Hij verwijst naar het feit dat berichten van NBC-journalisten over de Spelen op een speciale Twitterpagina te zien zijn.

Dan Gillmor: 'Adams overtrad regels niet'

Analisten stellen zich vragen bij de handelwijze van Twitter. "Het gaat hier duidelijk niet om een privé-e-mailadres", zegt mediawatcher Dan Gillmor van de universiteit van Arizona aan The Guardian. "Adams overtrad de regels dus niet. Wat dit een ernstig feit maakt, is dat Twitter en NBC een overeenkomst hebben."

NBC: 'Twitter wees ons op tweet'

Er is onduidelijkheid over hoe de bal aan het rollen is gegaan. "Twitter lichtte ons in over het bestaan van de tweet, waarop we het klachtenformulier van de site invulden", aldus NBC-woordvoerder Christopher McCloskey aan de Britse krant The Daily Telegraph.

De Britse krant The Guardian schrijft nochtans dat Twitter in het verleden verklaard heeft dat het accounts op zijn site niet actief monitort.

Eerder schreef Adams een artikel waarin hij kloeg dat NBC vooral voor het geld gaat. "Per uur zijn er twintig minuten reclame te zien." Ten slotte schreef Adams ook dat de NBC-commentatoren niet genoeg weten over sport. (JC)

Lees meer over:

Onze partners