Tweejarige eboladode in Mali baart WHO veel nieuwe zorgen

25/10/14 om 17:25 - Bijgewerkt om 17:23

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft meer dan 10.000 ebolabesmettingen geregistreerd. Bijna de helft van de patiënten is overleden. Het eerste geval in Mali, een meisje van twee dat intussen overleed, noemt de WHO 'bijzonder verontrustend'.

Tweejarige eboladode in Mali baart WHO veel nieuwe zorgen

© Reuters

Nadat haar moeder was gestorven in Guinee, reisde het meisje met familie terug naar Mali. Een reis met de bus van meer dan duizend kilometer, waarbij ze op weg naar Kayes ook de Malinese hoofdstad Bamako passeerde. In Kayes werd het ze naar het ziekenhuis gebracht.

Quarantaine

De autoriteiten proberen nu zoveel mogelijk mensen op te sporen die mogelijk met het meisje contact gehad hebben en dat kunnen er honderden zijn. Meer dan 40 mensen zijn al in quarantaine geplaatst, meldt de BBC.

Vooral het feit dat het meisje tijdens haar reis symptomen vertoonde - en dus besmettelijk was - is volgens de WHO 'bijzonder verontrustend.'

De Malinese president Ibrahim Boubacar Keita zei op de Franse radio: 'We doen alles om paniek en psychose te vermijden. Sinds de start van de epidemie hebben we maatregelen genomen, maar we hebben onszelf nooit afgesloten.' Ook nu blijft de grens met Guinee open.

Cijfers

Volgens de nieuwste cijfers registreerde de WHO intussen 10.141 gevallen van ebola in acht landen. Slechts 27 van die gevallen waren niet in Liberia, Sierra Leone of Guinee, de zwaarst getroffen landen. Gevreesd wordt wel dat het reële aantal besmettingen in West-Afrika veel hoger ligt. Van die 10.141 patiënten zijn er intussen 4.922 overleden, bijna de helft dus.

Naast Liberia (2.705), Sierra Leone (1.281) en Guinee (926) telde Nigeria 8 doden en de Verenigde Staten en Mali dus elk 1.

Lees meer over:

Onze partners