Tweede voorzitterswissel bij Front National op een week tijd

Steeve Briois © Belga

Nadat Marine Le Pen eerder deze week afstand nam van de voorzittersstoel bij het Front National, moet haar interim-vervanger nu opkrassen voor negationistische uitspraken uit het verleden.

Steeve Briois, de burgemeester van Hénin-Beaumont (Pas-de-Calais), wordt tijdelijk de nieuwe interim-voorzitter van het Front National (FN). Dat heeft Louis Aliot, een van de vier vicevoorzitters van de Franse extreemrechtse partij, vrijdag verklaard aan de zender BFMTV. Jean-François Jalkh, die eerst als interim-voorzitter was aangeduid, moet een stap terugzetten wegens negationistische uitlatingen in het verleden.

Marine Le Pen
Marine Le Pen© BelgaImage

Marine Le Pen had eerder deze week tijdelijk een stap opzij gezet als voorzitster van het FN, om zich beter te kunnen concentreren op de tweede ronde van de presidentsverkiezingen.

Haar functie werd in eerste instantie overgenomen door Jean-François Jalkh, maar die werd al snel achtervolgd door negationistische uitspraken die hij in 2005 had gedaan. Hij had toen in het magazine Le Temps des savoirs de academicus Robert Faurisson geciteerd. Die beweerde dat het technisch ‘onmogelijk’ is om Zyklon B, het gas dat door de nazi’s in de gaskamers gebruikt werd, in te zetten voor een genocide. Bovendien was Jalkh in oktober vorig jaar ook naar de correctionele rechtbank verwezen op verdenking van oplichting en misbruik van vertrouwen.

Partner Content