Tweede Kamer keurt missie naar Afghanistan goed

Nederland stuurt 545 militairen naar Kunduz voor het opleiden van agenten.

De Nederlandse Tweede Kamer heeft donderdagnacht ingestemd met een nieuwe missie naar Afghanistan. De minderheidsregering kon daarbij rekenen op de steun van enkele oppositiepartijen, maar niet op de PVV van Geert Wilders.

De Nederlandse regering ging begin januari akkoord met de nieuwe missie, waarbij later dit jaar 545 manschappen naar het noorden van het land en de hoofdstad Kaboel worden gestuurd.

Ze worden volgens de regering-Rutte niet ingezet voor offensieve militaire doeleinden, maar vooral voor de training van de Afghaanse burgerpolitie en de versterking van de justitiële ‘keten’.

Er was sprake van 225 opleiders, 125 militairen in de rol van beschermend personeel, 120 man aan F16-grondpersoneel (de vier in Afghanistan gestationeerde F-16-gevechtsvliegtuigen blijven in het land) en zeventig man aan stafpersoneel.

De vorige Nederlandse regering viel in februari vorig jaar over de verlenging van de militaire missie in Afghanistan. De PvdA stapte toen uit de coalitie met CDA en ChristenUnie omdat het Nederlandse soldaten niet langer in Uruzgan wilde inzetten.

Groen licht

In de nacht van donderdag op vrijdag zette de Tweede Kamer het licht op groen voor de nieuwe missie. Uiteindelijk stemden 100 Kamerleden tegen een motie van de PvdA en de SP om af te zien van de missie.

Ook de PVV van Geert Wilders, die de minderheidsregering van VVD en CDA gedoogsteun geeft, is tegen de missie naar Kunduz, maar stemde niet voor de motie van de PvdA en de SP. Volgens Wilders heeft zijn partij andere argumenten dan beide partijen om tegen te zijn.

Het minderheidskabinet van premier Mark Rutte kon bij de stemming uiteindelijk naast de steun van de regeringspartijen VVD en CDA rekenen op die van de oppositiepartijen D66, ChristenUnie, SGP en GroenLinks.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content