Tweede aanval op holebigemeenschap vermeden in VS

13/06/16 om 07:47 - Bijgewerkt om 07:31

In Santa Monica is een man met explosieven en wapens opgepakt. Volgens de politie verklaarde hij dat hij "schade" wilde aanrichten tijdens de Gay Pride, die dit weekend in Los Angeles plaatsvond.

Tweede aanval op holebigemeenschap vermeden in VS

© Reuters

De arrestatie gebeurde zondag, op de dag dat in Orlando een aanslag gebeurde op een nachtclub voor holebi's, de ergste in de Verenigde Staten sinds 11 september, waarbij 50 doden en 53 gewonden vielen.

De man die in Santa Monica, de voorstad van Los Angeles, werd gearresteerd is de 20-jarige James Howell, afkomstig uit Indiana in het noorden van de Verenigde Staten. Tijdens zijn arrestatie vertelde hij aan een agent dat hij "schade wilde veroorzaken" tijdens de Gay Pride, zo zei politiechef Jacqueline Seabrooks op Twitter. Ze voegde er evenwel aan toe dat er "geen verband bekend is met de gebeurtenissen in Orlando" van zondag, wat ook beweerd werd door de burgemeester van Los Angeles tijdens een persconferentie.

Chemische producten

Volgens de politie van Santa Monica werden in het voertuig van Howell onder meer drie geweren en een emmer met zo'n 18 liter chemische producten gevonden, waarmee zelf een explosief gemaakt kon worden.

De politie van Los Angeles verzekerde op haar beurt dat ze volledig klaar was om "indien nodig" een aanval zoals die van zondag in Florida het hoofd te bieden, en dat tijdens het weekend van Gay Pride meer agenten werden ingezet. (Belga/TE)

Onze partners