Twee ontvoerde bisschoppen in Syrië vrij, diaken vermoord

In de Syrische provincie Aleppo zijn de twee ontvoerde bisschoppen vrijgelaten. Bij hun ontvoering werd een diaken door het hoofd geschoten.

De in de Syrische provincie Aleppo ontvoerde bisschoppen zijn weer vrij. Dat is vernomen uit kerkelijke kringen in Syrië. De Syrisch-orthodoxe aartsbisschop van Aleppo, Gregorios Yohanna Ibrahim en zijn Grieks-orthodoxe ambtsbroeder Boulos Yaziji uit dezelfde stad, werden door gewapende mannen ontvoerd. Hun chauffeur, een diaken, werd met een kogel in het hoofd gedood.

De geestelijken werden in een door rebellen gecontroleerd gebied ten westen van Aleppo overvallen. Het Vrije Syrische Leger distantieerde zich van de ontvoering. Vermoed wordt dat een door buitenlanders opgerichte islamistenbrigade er verantwoordelijk voor is.

Christenen in Syrië

Christenen konden hun geloofsovertuiging in Syrië voor de burgeroorlog meestal ongehinderd belijden. De toegankelijkheid van enkele kerkleiders tot het regime maakt echter van de religieuze minderheid een doelwit van islamisten.

In Syrië wordt erover gespeculeerd dat beide geestelijken ontvoerd werden door een bende buitenlanders – volgens het Franse persbureau AFP zou het om Tsjetsjenen gaan – die, althans volgens de oppositie, heimelijk met het regime van dictator Bashar al-Assad samenwerken. Voorlopig heeft niemand de ontvoering opgeëist. De voorzitter van de militaire raad van de rebellen in Aleppo, kolonel Abdel Jabar al-Okeidi, verklaarde dat de “revolutionairen” niets met de ontvoering te maken hebben. De militaire raad probeerde uit te zoeken wie de kidnappers zijn om met hen over de vrijlating van de geestelijken te onderhandelen.

Religieuze leiders veroordelen ontvoering

De voorzitter van de Duitse bisschoppenconferentie, aartsbisschop Robert Zollitsch, de voorzitter van de Federatie van Arameeërs in Duitsland, Daniyel Demir, en de fractieleider van de CDU, Volker Kauder, waren niet bepaald opgezet met de ontvoering van beide geestelijken en eisten hun onmiddellijke vrijlating. Syrië mag niet afdwalen in een godsdienstoorlog, zei Zollitsch. “De internationale gemeenschap moet Syrië aansporen eindelijk onderhandelingen te beginnen. We mogen niet lijdzaam toezien”, zei Zollitsch voorts. “De ontvoering van deze beide hoge dignitarissen treft de in Syrië nog resterende chistenen diep in de ziel en moet een waarschuwing zijn voor de internationale gemeenschap”, aldus Demir.

De grootmoefti van Libanon, Mohammed Rashid Kabbani, eiste ook de onmiddellijke vrijlating van beide bisschoppen. Ook de twee belangrijkste oppositiegroepen – de Nationale Syrische Coalitie en het Nationaal Coördinatiecomité voor Democratische Verandering – veroordeelden de ontvoering.

Bijna tien procent van de meer dan 20 miljoen inwoners van Syrië is christen. Onder hen vormen de Grieks-orthodoxen met rond de 500.000 gelovigen en de katholieken met 420.000 de grootste groepen. De christenen zijn verdeeld, een aantal onder hen steunt het regime, anderen de opstand tegen Assad.

Opnieuw 50 doden bij luchtaanvallen

Bij gevechten en luchtaanvallen van de regeringstroepen kwamen ondertussen – volgens tegenstanders van het regime – al minstens 50 mensen om. De meeste slachtoffers zouden in de grote omgeving van Damascus zijn gevallen.

Schriftgeleerde Ahmed Moaz al-Khatib verlaat Nationale Syrische Coalitie

De beslissing van schriftgeleerde Ahmed Moaz al-Khatib om zijn functie als voorzitter van de Nationale Syrische Coalitie neer te leggen, werd onthaald op kritiek. Oppositielid Burhan Ghaliun schreef op de sociaalnetwerksite Twitter: “Een revolutionair wijkt nooit”. Het voorzitterschap wordt nu waargenomen door de linkse dissident George Sabra. Op 11 mei zal een opvolger gekozen worden. (Belga/AVE/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content