Twee nieuwe informateurs benoemd in Nederland

05/07/10 om 15:14 - Bijgewerkt om 15:14

Uri Rosenthal en Jacques Wallage zullen onderzoeken of er een Paars-pluskabinet op de been kan worden gebracht.

De Nederlandse koningin Beatrix heeft maandag met Uri Rosenthal (VVD) en Jacques Wallage (PvdA) twee nieuwe informateurs benoemd. Zij moeten een zogenaamde Paars-pluscoalitie (VVD, PvdA, D66, Groenlinks) onderzoeken.

De vorige informateur, Herman Tjeenk Willink, bracht maandag eindverslag over zijn opdracht uit bij Beatrix. Willink kwam tot het besluit dat Paars-plus 'het meest recht doet aan de verkiezingsuitslag'.

De koningin ontving daarop Rosenthal en Wallage op Paleis Huis ten Bosch.

Ze benoemde hen tot informateur en gaf hen de opdracht mee 'een onderzoek in te stellen naar de mogelijkheid van de spoedige totstandkoming van een kabinet van VVD, PvdA, D66 en GroenLinks', zo meldden Nederlandse media.

Informateurs van VVD en PvdA

Rosenthal, VVD-fractievoorzitter in de Nederlandse Eerste Kamer, is daarmee opnieuw informateur. Na de verkiezingen van 9 juni was hij als eerste informateur (voor Willink) benoemd.

Wallage is een voormalig burgemeester van Groningen en momenteel voorzitter van de Raad van het openbaar Bestuur. Wallage was in 1994-1998 fractievoorzitter van de PvdA in de Tweede Kamer.

Rosenthal en Wallage hadden maandagnamiddag al onmiddellijk een afspraak met de fractievoorzitters van de beoogde coalitie: Mark Rutte (VVD), Job Cohen (PvdA), Alexander Pechtold (D66) en Femke Halsema (GroenLinks).

De vier partijen waren het zaterdag onder leiding van Tjeenk Willink eens geraakt om over Paars-plus te onderhandelen.

Onze partners