Twee Korea's opnieuw rond de tafel

06/06/13 om 09:14 - Bijgewerkt om 09:14

Noord- en Zuid-Korea gaan opnieuw praten over de heropening van het gemeenschappelijke industriepark van Kaesong.

Noord-Korea heeft voorgesteld om gesprekken aan te gaan met Zuid-Korea over het heropenen van het gemeenschappelijke industriepark van Kaesong. Zuid-Korea aanvaardt het voorstel.

Het gemeenschappelijke industriepark van Kaesong was door Pyongyang gesloten toen de militaire spanningen tussen de landen waren opgelopen. "De plaats en datum voor de gesprekken kunnen worden vastgelegd volgens de wensen van het Zuiden", luidt het in een mededeling van de Commissie van het Noorden voor een vreedzame hereniging van Korea (CPRK), die bevoegd is voor de betrekkingen met de zuiderburen.

Hereniging families na scheiding in 1953

De officiële gesprekken zullen daarnaast nog een aantal andere twistpunten bevatten. Naast het industriepark van Kaesong, zullen de gesprekken gaan over de hereniging van families die gescheiden werden op het einde van de Koreaanse oorlog in 1953. Ook het luxe resort Geumgan zou weer besproken kunnen worden. Dat werd in 2008 gesloten toen soldaten een Zuid-Koreaanse bezoeker doodschoten.

De vraag om opnieuw te praten is een opvallende toenadering van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong Un, sinds hij in februari een succesvolle kernproef uitvoerde. (Belga/AVE)

Onze partners