Twee jaar na Egyptische revolutie: 'Geen enkele droom is uitgekomen'

25/01/13 om 17:18 - Bijgewerkt om 17:18

Demonstranten verwijten de Egyptische president Mohammed Morsi dat hij de doelen van de revolutie heeft verraden.

Twee jaar na Egyptische revolutie: 'Geen enkele droom is uitgekomen'

© Reuters

Exact twee jaar na het begin van de massaprotesten tegen president Hosni Moebarak hebben duizenden Egyptenaren opnieuw geprotesteerd op het historisch belangrijke Tahrirplein in Caïro. Demonstranten maken gebruik van de verjaardag van de Egyptische revolutie om president Mohammed Morsi duidelijk te maken dat ze de doelen van de revolutie alsnog willen waarmaken.

Brood, vrijheid en sociale rechtvaardigheid Eén van de demonstranten op het Tahrirplein, Hanna Abu el-Ghar, vertelt aan de Britse publieke omroep BBC: "We protesteren tegen het feit dat twee jaar na de revolutie, waar we voor brood, vrijheid en sociale rechtvaardigheid vroegen, geen enkele droom is uitgekomen."

De overheid wordt om die reden sterk met de vinger gewezen. De Egyptische pond is naar een recordlaagte gezakt ten opzichte van de dollar en veel mensen leven in armoede. Ook vrijheid van meningsuiting staat ter discussie. Het Arabische Netwerk voor Mensenrechten stelt vast dat sinds de verkiezingen in juni 2012 ongeveer 24 rechtszaken aangegaan zijn tegen journalisten. De journalisten staan terecht voor het beledigingen van president Morsi.

Activisten pleiten ook voor hun revolutionaire droom van rechtvaardigheid. Het ongeduld is groot, vooral in verband met de slachtoffers die de revolutie twee jaar geleden maakte, schrijft persbureau Reuters. De grondwet, die onlangs goedgekeurd werd via een referendum, zou ook niet genoeg bescherming bieden voor mensenrechten, vooral voor vrouwen en christenen. Het zou te veel privileges toekennen aan de president en het beperkt de macht van het militair apparaat ten tijde van Moebarak niet.

Een prominente liberale politicus tweette: "Ik neem deel aan de protesten vandaag om de kromgetrokken grondwet te verwerpen, de 'Broederisering' van de staat, de aanval op de rechtsstaat en het verwaarlozen van de vraag naar sociale rechtvaardigheid door de president en zijn regering", aldus Amr Hamzawy.

Het probleem ligt bij de Moslimbroeders Is de situatie kenmerkend voor de overgang van een dictatuur naar een democratie? Of is er van een overgang helemaal geen sprake? Volgens Patrick Kingsley, correspondent voor de Britse krant The Guardian, ondersteunen de meeste mensen met wie hij heeft gesproken wél Morsi. Het probleem zou meer bij de Moslimbroeders liggen.

En hoe reageert de president zelf? Morsi zegt dat zijn tegenstanders sociale onrust veroorzaken en hij roept op tot nationale dialoog. Hij bestempelt de nieuwe grondwet als "historisch" en zegt dat het stimuleren van de Egyptische economie zijn prioriteit is. Hij geeft ook toe dat er fouten zijn gemaakt, maar houdt vol dat zijn beslissingen in het belang van het land zijn.(BELGA/CV)

Onze partners