Twee gijzelaars gedood bij VS-drone-aanval

24/04/15 om 01:12 - Bijgewerkt om 01:12

Bij een Amerikaanse drone-aanval tegen Al-Qaeda zijn in januari twee gijzelaars omgekomen, de 73-jarige Amerikaan Warren Weinstein en de 38-jarige Italiaan Giovanni Lo Porto. President Obama bood zijn verontschuldigingen aan hun nabestaanden aan.

Volgens de woordvoerder van het Witte Huis, Josh Earnest, werd een topman van Al-Qaeda bij de drone-aanval gedood, namelijk Ahmed Farouq, met de Amerikaanse nationaliteit. In een andere aanval werd Adam Gadahn gedood, ook een Amerikaans lid van Al-Qaeda, de woordvoerder, propagandist en vertaler van de organisatie.

Giovanni Lo Porto, op beeld dat  nabestaanden verspreidden

Giovanni Lo Porto, op beeld dat nabestaanden verspreidden © /

Bij de aanvallen, die naar wordt aangenomen in het grensgebied tussen Afghanistan en Pakistan plaatsvonden, wist men volgens de woordvoerder alleen met enige zekerheid dat het doelwit een huis van Al-Qaeda was en dat er voor zover kon worden nagegaan, op basis van vele uren observatie, geen "onschuldige burgers" verbleven. Men wist niet dat Ahmed Farouq er verbleef en had geen idee dat de gijzelaars er vastgehouden werden.

Ontvoerd

De aanval was niet specifiek goedgekeurd door de president maar viel binnen diens richtlijnen. De president verscheen zelf op de persbriefing om de verantwoordelijkheid te nemen en persoonlijk zijn verontschuldigingen aan te bieden. "Als president en opperbevelhebber", zo zei hij, "neem ik alle verantwoordelijkheid voor de anti-terreuroperaties, inbegrepen de operatie die onbedoeld de levens kostte van Warren en Giovanni.".

Warren Weinstein, in 2009

Warren Weinstein, in 2009 © EPA

De nabestaanden zullen een niet gespecifieerde financiële compensatie ontvangen.

Warren Weinstein werd in 2011 uit zijn huis in de Pakistaanse stad Lahore ontvoerd. Lahore ligt bij de Indiase grens, een heel eind van de grens met Afghanistan. Hij had 7 jaar in Pakistan gewerkt in economische ontwikkelingsprojecten, die met Amerikaans geld werden gefinancierd. Eind 2013 verstuurde Al-Qaeda een video met beelden van Weinstein, die toen zei dat hij goed behandeld werd.

Giovanni Lo Porto werd begin 2012 in Multan gegijzeld, meer in het binnenland van Pakistan maar ook weer ver van het oorlogsgebied verwijderd. Hij werkte voor een internationale NGO.

Lees meer over:

Onze partners