Aardbeving: ‘Geen Belgen bij gewonden op Kos’

Puin in Kos © Belga Image

De beving die de regio van de Turkse kuststad Bodrum en het Griekse eiland Kos opschrikte in de nacht van donderdag op vrijdag, heeft op Kos twee dodelijke slachtoffers geëist. Meer dan 100 anderen raakten gewond. Volgens Buitenlandse Zaken zijn er geen Belgen onder de slachtoffers.

De dodelijke slachtoffers zijn jonge mensen, zo meldt de burgemeester van Kos-stad, Giorgos Kyritsis, op de Griekse staatszender ERT. Volgens de politie gaat het om een Turkse en een Zweedse toerist die omwkamen toen een muur van een café instortte, maar dat is nog niet met honder procent zekerheid bevestigd.

De beving had volgens het Amerikaanse geofysisch instituut USGS een kracht van 6,7 op de schaal van Richter. Ze vond plaats om 01.31 uur lokale tijd, het epicentrum lag op zowat tien kilometer ten zuidoosten van Bodrum en ruim zestien kilometer ten oosten van Kos.

Gewonden

Er is volgens Kyritsis vooral schade in het centrum van Kos, waar zich heel wat bars bevinden. Minstens honderd mensen raakten gewond. In het ziekenhuis van Kos werden drie zwaargewonde slachtoffers binnengebracht, maar ze zijn niet in levensgevaar, zo meldt een arts van het ziekenhuis aan ERT.

Op het moment van de beving was het erg druk in de bars op Kos, aldus de burgemeester. Het dak van een van die bars stortte in, met de twee dodelijke slachtoffers tot gevolg.

De door de tsunami veroorzaakte golven zouden volgens ooggetuigen een havenwijk overstroomd hebben. Een veerboot kon volgens ERT door de schade niet aanleggen in de haven van Kos.

In de Turkse badplaats Bodrum werden vrijdag zowat 80 mensen opgenomen in het ziekenhuis. De meeste patiënten raakten gewond door te springen van de gebouwen waarin ze zich bevonden, meldt de Turkse nieuwszender NTV. Ze werden verzorgd in de tuin van het ziekenhuis, omdat het plafond van het gebouw beschadigd werd en de autoriteiten geen risico’s wilden nemen, wist de gouverneur van Bodrum, Bekir Yilmaz. Hij voegde eraan toe dat onder de patiënten geen zwaargewonden zijn.

Belgen

Er zijn geen Belgen bij de gewonden op Kos, meldt Buitenlandse Zaken. ‘Dat is ons bevestigd door het European Civili Protection Mechanism,’ zei Didier Vanderhasselt, woordvoerder van de FOD Buitenlandse Zaken, aan Belga. Het mechanisme informeert sinds 2001 de 28 lidstaten van de EU over de stand van zaken na (natuur)rampen en coördineert indien nodig de noodhulp

Touroperator Thomas Cook heeft 1.064 vakantiegangers op het Griekse eiland Kos en 405 toeristen in het Turkse Bodrum. Het heeft geen klanten die vroeger willen terugkeren en laat annulaties van of wijzigingen aan toekomstige boekingen niet toe.

Geëvacueerd

De teams van Thomas Cook op Kos en Bodrum hebben hun hotels in de badplaatsen bezocht. Op Kos zijn het noorden van het eiland en Psalidi het meest getroffen. In Psalidi (377 toeristen) zijn de hotels Kipriotis Village, Kipriotis Hippocrates, Kipriotis Panorama Suites, Kipriotis Aqualand en Mitsis Ramira geëvacueerd. De klanten stonden buiten met dekens en water. Vannacht werden de gebouwen gecheckt op stabiliteit. Vanmorgen werden ze vrijgegeven en klanten konden er weer in. In Kardamena werd het Mitisis Norida Beach (93 toeristen) geëvacueerd omdat dit een ouder gebouw is. Alle klanten konden ondertussen terugkeren naar het hotel. In Kos stad is er één hotel waar klanten nog niet opnieuw in kunnen: het Continental Palace hotel (76 toeristen). Indien nodig worden zij omgeboekt naar andere hotels.

Aardbeving: 'Geen Belgen bij gewonden op Kos'
© Belga Image

In Bodrum is de ergste schade aangericht in Gumbet. Daar heeft Thomas Cook slechts een beperkt aantal toeristen (38). In Turkije waren er eigenlijk geen evacuaties nodig. Maar doordat de lokale bevolking in paniek de straten opliep, zijn veel toeristen gevolgd, klinkt het. In het hotel Smartline Bitez Garden stond iedereen buiten. Zelf heeft Thomas Cook daar 14 toeristen. ‘Geen enkele klant heeft aangegeven te willen terugkeren naar België. Op het eerste gezicht is de schade redelijk beperkt waardoor annuleren of wijzigen voor toekomstige boekingen niet is toegestaan’, aldus nog de touroperator.

Ook TUI laat weten dat er geen landgenoten vanop Kos of uit de omgeving van Bodrum moeten terugkeren. ‘Het valt al bij al goed mee voor onze klanten’, zegt Piet Demeyere, woordvoerder van TUI België. ‘Wij hebben 1.575 toeristen op Kos en 1.250 in de omgeving van Bodrum, maar die kunnen allemaal hun vakantie ongehinderd voortzetten.’ ‘Alleen de gasten van één hotel op Kos waar we mensen laten logeren, zijn geëvacueerd naar ander logies, omdat hun hotel door de schade die aangericht werd door de aardbeving, is gesloten’, aldus Demeyere

Partner Content