Twee Amerikaanse met Ebola besmette artsen genezen

21/08/14 om 19:27 - Bijgewerkt om 19:39

Twee Amerikaanse artsen die in Liberia met het ebolavirus besmet waren geraakt, zijn in de Verenigde Staten ondertussen genezen verklaard. Het is niet duidelijk of de toegediende experimentele medicatie een verschil heeft gemaakt.

Twee Amerikaanse met Ebola besmette artsen genezen

© Reuters

Twee Amerikaanse artsen die in West-Afrika met het ebolavirus waren besmet, zijn genezen en konden het ziekenhuis deze week opnieuw verlaten. Dat hebben de behandelende artsen gemeld.

De 33-jarige dokter Kent Brantly en zijn 60-jarige collega Nancy Writebol waren in juli naar de Verenigde Staten teruggekeerd nadat was vastgesteld dat ze met het dodelijk virus besmet waren geraakt. Ze werden er verzorgd in het universitair ziekenhuis Emory bij Atlanta. Na de succesvolle behandeling mochten ze het ziekenhuis weer verlaten. Omdat 'het geen enkel gevaar voor de volksgezondheid stelt', verklaarde dokter Bruce Ribner, directeur van de dienst besmettelijke ziekten.

De dokters die de twee Amerikaanse patiënten behandelden, zeggen niet zeker te zijn of het experimentele medicijn Zmapp een verschil gemaakt heeft. Zo meldt de Britse omroep BBC op Twitter. Volgens de omroep zouden drie Liberiaanse medici die met het medicijn behandeld werden, goed aan het herstellen zijn. Maar de gelimiteerde voorraad aan experimentele medicatie zou volgens de fabrikant reeds uitgeput zijn.

Beide artsen liepen het virus op toen ze slachtoffers in Liberia verzorgden. Dat is een van de vier West-Afrikaanse landen die door de ebola-uitbraak zijn getroffen. Het gaat voorts ook om Sierra Leone, Guinee en Nigeria. Volgens de laatste balans van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) maakte het virus minstens 1.350 doden op 2.473 gevallen. (Belga/WB)

Lees meer over:

Onze partners