Tusk: 'Sommige delen van de Britse voorstellen lijken onaanvaardbaar'

17/12/15 om 15:24 - Bijgewerkt om 15:24

'Sommige delen van de Britse voorstellen lijken onaanvaardbaar.' Dat heeft Europees president Donald Tusk verklaard. Hij deed dat voor aanvang van een top, waar de staatshoofden en regeringsleiders stelling moeten nemen over het wenslijstje dat de Britse premier David Cameron op tafel heeft gelegd in de aanloop naar het referendum over het Britse EU-lidmaatschap.

Tusk: 'Sommige delen van de Britse voorstellen lijken onaanvaardbaar'

© reuters

'In mijn consultaties heb ik bij alle lidstaten goede wil vastgesteld, maar dat verandert niets aan het feit sommige delen van de Britse voorstellen onaanvaardbaar lijken', zo verklaarde Tusk. 'Indien premier Cameron de andere leiders vanavond echter kan overtuigen dat we kunnen samenwerken om oplossingen te vinden, dan bestaat er echt een kans dat we in februari een akkoord kunnen bereiken.'

Meest problematisch is de eis van Cameron dat werknemers uit andere lidstaten de eerste vier jaar geen toegang mogen krijgen tot Britse sociale uitkeringen. Die discriminatie is in strijd met het Europese verdrag en decennia van rechtspraak. Dat de Britten een mechanisme vragen om beslissingen van de eurolanden af te remmen, zorgt eveneens voor kopzorgen. Londen eist ook garanties dat het niet moet meedoen aan verdere integratie en vraagt ook dat Europa competitiever wordt.

Donderdagavond tijdens het diner zal Cameron zijn zaak voor het eerst diepgaand verdedigen. De Britse conservatief wil dat zijn Europese ambtgenoten hem tegemoet komen om in eigen land het Britse lidmaatschap van de EU te blijven verdedigen. Cameron beloofde de Britse kiezers voor eind 2017 een referendum over dat lidmaatschap. (Belga/NSK)

Onze partners