Tusk en Trudeau blazen Europees-Canadese top nog niet af

24/10/16 om 19:54 - Bijgewerkt om 19:54

Europees president Donald Tusk en de Canadese premier Justin Trudeau hebben de Europees-Canadese top van donderdag nog niet afgeblazen.

Tusk en Trudeau blazen Europees-Canadese top nog niet af

Jean-Claude Juncker en Donald Tusk © DR

'We denken dat de top nog steeds mogelijk is. We moedigen alle partijen aan een oplossing te vinden. Er is nog tijd', zo deelde Tusk mee op Twitter na afloop van een telefonisch gesprek met Trudeau.

Tusk en Trudeau zouden donderdag op de top hun handtekening plaatsen onder het Europees-Canadese vrijhandelsverdrag CETA, maar de Belgische premier Charles Michel deelde Tusk maandagmiddag mee dat België op dit moment niet in staat is om het licht op groen te zetten omwille van het verzet van de deelstaten in Franstalig België.

Sindsdien bleef het diplomatieke overleg tussen Europese, nationale en regionale leiders echter op volle toeren draaien.

De Europese Commissie blijft bereid "om te helpen waar nodig" om België in staat te stellen het Europees-Canadese vrijhandelsverdrag CETA te ondertekenen, zo heeft een woordvoerder maandag meegedeeld. Voorzitter Jean-Claude Juncker sprak intussen met onder meer met premier Charles Michel, Waals minister-president Paul Magnette en de Duitse bondskanselier Angela Merkel over de CETA-impasse.

Premier Michel heeft Europees president Donald Tusk maandag omstreeks 14.30 uur meegedeeld dat zijn land momenteel niet in staat is om het licht op groen te zetten voor de geplande ondertekening van CETA op een Europees-Canadese top op 27 oktober. Het telefoongesprek kwam er na een kort overlegcomité waar de Waalse regering, de Franse gemeenschapsregering, de Brusselse regering en de COCOF bevestigden dat ze hun fiat niet kunnen geven.

Ook Juncker heeft later op de dag nog een contact met Trudeau. De Commissievoorzitter pleegde maandag druk overleg over de impasse. Hij sprak met Michel, Magnette, Merkel, Tusk en Europees Parlementsvoorzitter Martin Schulz.

Onze partners