Turkse tanks trekken Syrië binnen

23/08/16 om 08:47 - Bijgewerkt op 24/08/16 om 13:45

Turkse tanks zijn de grens met Syrië overgestoken als deel van een operatie tegen de terreurorganisatie Islamitische Staat (IS), meldt het staatspersbureau Anadolu. Bedoeling is de extremisten van de grenzen te verjagen. Turkije wil ook vermijden dat Koerdische milities de plaats van de jihadisten innemen en hun aanwezigheid in Noord-Syrië versterken.

Turkse tanks trekken Syrië binnen

Turkse tanks trekken Syrië binnen © Belga Image

Het Franse persbureau AFP gewaagt van een 'tiental' tanks die oprukken naar posities van IS in de Syrische plaats Jarabulus (zie kaartje lager), aan de grens met Turkije.

Aanval op Jarablus, gezien vanuit Karkamis in Turkije

Aanval op Jarablus, gezien vanuit Karkamis in Turkije © Belga Image

Eerder waren volgens militaire bronnen in de Turkse media 70 doelwitten in de regio rond Jarabulus vernietigd door artillerie en raketaanvallen en 12 door luchtaanvallen, meldt BBC World News.

Namens de Koerdische Democratische Eenheidspartij (PYD) noemde Aldar Khalil de Turkse inval in Syrië een 'oorlogsverklaring' en 'aantasting van de Syrische soevereiniteit'. De gewapende vleugel van de PYD is de YPG.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Damascus gewaagde van een 'flagrante schending' van de Syrische soevereiniteit. Het zegt dat bestrijding van terrorisme op zijn grondgebied in overleg met de Syrische regering en het leger moet gebeuren.

Offensief

Woensdagochtend had het kabinet van de Turkse premier al gemeld dat het Turkse leger met de steun van de internationale anti-IS-coalitie onder de naam 'Schild van de Eufraat' een operatie is gestart om IS te verdrijven uit Jarabulus.

Syrische rebellengroepen zeggen eveneens vanuit Turkije naar de stad te trekken. Het betreft in het bijzonder eenheden van het als 'gematigd' geldende Vrije Syrische Leger.

De Turkse strijdkrachten en de internationale coalitie 'lanceerden een militaire operatie om het district Jarabulus in de provincie Aleppo te zuiveren van de terreurgroep Daesh (het Arabische acroniem voor IS, red.)', zo klinkt het in de verklaring.

Het Turkse leger startte volgens het staatspersbureau Anadolu om 4 uur lokale tijd (3 uur Belgische tijd) met de operatie, die ook 'de veiligheid aan de grens moet versterken en de territoriale integriteit van Syrië moet beschermen'.

Dinsdagavond droeg de Turkse overheid de inwoners van de nabijgelegen Turkse stad Karkamis op uit 'veiligheidsoverwegingen' hun stad te verlaten, nadat ze dinsdagochtend getroffen werd door mortiervuur.

Ook woensdag, na de start van het Turkse offensief, is in de Turkse hoofdstad Ankara de Amerikaanse vicepresident Joe Biden aangekomen voor een bezoek van enkele uren.

Koerden

Mevlut Cavusoglu

Mevlut Cavusoglu © Belga Image

Eerder deze week had het Turkse leger al stellingen van zowel IS als de Koerdische YPG-milities aangevallen. De aanvallen zijn bedoeld om 'een corridor te openen voor gematigde rebellen', zo citeerde persagentschap Reuters een niet nader genoemde Turkse functionaris. Minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu verklaarde dat het grensgebied met Syrië 'volledig moet worden gezuiverd van IS-strijders'.

Met de aanvallen op de YPG, die met steun van de Verenigde Staten ook tegen IS vechten maar door Ankara worden beschouwd als een verlengstuk van de Koerdische Arbeiderspartij (PKK), wil Turkije verhinderen dat de Koerden de controle zouden krijgen over het Turks-Syrische grensgebied.

Aanslag

Waarnemers vermoeden ook een verband met de zelfmoordaanslag van afgelopen weekend op een Koerdisch trouwfeest in Gaziantep. Daarbij vielen meer dan 50 doden, onder wie zowat de helft kinderen.

De aanslag is nog niet opgeëist, maar Ankara kijkt in de richting van IS. Premier Binali Yildirim zegt dat wel dat het te vroeg is om te concluderen dat de aanslag werd uitgevoerd door een kind, zoals president Recep Tayyip Erdogan verklaarde.

Volgens de bronnen van Reuters werd wel hetzelfde soort bom gebruikt als bij de aanslagen in de grensstad Suruç in juli vorig jaar en op een pro-Koerdische manifestatie in Ankara in oktober. (KVDA/TE)

Lees meer over:

Onze partners