‘Turkse regering tolereert foltering onder noodtoestand’

Soldaten ontvouwen Turkse vlag © Belga

Nu in Turkije de noodtoestand van kracht is, kijkt de regering de andere kant op wanneer het gaat om folterpraktijken. Dat zegt NGO Human Rights Watch in een rapport over de situatie in Turkije na de mislukte coup.

Human Rights Watch onderzocht de beschuldigingen van folteringen bij de politiearrestaties na de mislukte militaire staatsgreep in juli. De regering in Ankara heeft meer dan 35.000 mensen vastgehouden die ervan verdacht werden iets met die staatsgreep te maken te hebben. ‘De noodtoestand is geen vrijbrief voor de overheid om rechten op te schorten’, zo staat in het rapport, dat melding maakt van 13 gevallen waarbij de autoriteiten zich schuldig maakten aan slagen, folteringen en seksueel geweld.

Een van de controversiële beperkingen van de rechten van gevangenen onder de noodtoestand is de uitbreiding van de detentieperiode zonder aanklacht van vier naar 30 dagen. Bovendien kan een gevangene tot vijf dagen de toegang tot een advocaat ontzegd worden.

De mensenrechtengroep roept Turkije op de voorzieningen in de nooddecreten die foltering en slechte behandeling mogelijk maken onmiddellijk te ontbinden, omdat ze in strijd zijn met de internationale wetgeving.

(Belga/SK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content