Turkse president Erdogan roept partijen op 'om stabiliteit te bewaren'

08/06/15 om 12:29 - Bijgewerkt om 13:41

Na de voor zijn AK Partij teleurstellende parlementsverkiezingen roept de Turkse president Recep Tayyip Erdogan de politieke partijen in zijn land op om 'de stabiliteit te bewaren'. Hij pleit voor een coalitie.

Turkse president Erdogan roept partijen op 'om stabiliteit te bewaren'

Recep Tayyip Erdogan in België © Reuters

'In deze nieuwe gang van zaken is het voor alle politieke partijen van cruciaal belang met de nodige gevoeligheid te handelen en een verantwoordelijke houding aan te nemen om de atmosfeer van stabiliteit en vertrouwen alsmede onze democratische verworvenheden te behouden', zegt het staatshoofd in een communiqué.

Tegenvaller

Het is de eerste officiële reactie van Erdogan op de uitslag van de parlementsverkiezingen in Turkije. Zijn AKP blijft met voorsprong de grootste partij, maar verliest haar absolute meerderheid voor het eerst in 13 jaar. De partij moet dus een coalitie vormen of een minderheidsregering.

Erdogan pleit voor het samenstellen van een coalitie. 'De huidige resultaten geven geen enkele partij de kans alleen een regering te vormen'.

Een en ander betekent dat de AKP haar plannen om de grondwet aan te passen om de president - Erdogan dus - meer macht te geven, moet opbergen. (Belga/KVDA)

Lees meer over:

Onze partners