Turkse premier geeft formatiemandaat terug na mislukte coalitieonderhandelingen

19/08/15 om 00:11 - Bijgewerkt om 00:11

De Turkse eerste minister Ahmed Davutoglu heeft officieel aan president Recep Tayyip Erdogan meegedeeld dat hij er niet in geslaagd is een coalitieregering op de been te brengen. Daarmee staat Turkije alweer een stap dichter bij de organisatie van nieuwe verkiezingen.

Turkse premier geeft formatiemandaat terug na mislukte coalitieonderhandelingen

De Turkse premier Ahmed Davutoglu © REUTERS

Ahmed Davutoglu, de voorzitter van conservatief-islamistische AKP, had op 9 juli de opdracht gekregen om tegen 23 augustus een regeringscoalitie te vormen. Bij de verkiezingen in juni was AKP namelijk voor het eerst sinds 2002 zijn absolute meerderheid kwijtgespeeld. Maar de onderhandelingen met zowel de sociaaldemocratische partij CHP als de nationalistische MHP hebben niets opgeleverd.

Davutoglu heeft zijn mandaat nu weer ingeleverd. "De eerste minister heeft aan president Recep Tayyip Erdogan verklaard dat hij er ondanks al zijn inspanningen niet in geslaagd is een regering te vormen die een meerderheid zou krijgen bij een vertrouwensstemming", aldus een mededeling van het presidentschap. "President Erdogan heeft de eerste minister bedankt voor zijn inspanningen."

23 augustus

Daarmee komt de eerder gestelde deadline van 23 augustus wel erg dichtbij. Als er tegen dan geen nieuwe meerderheid gevormd is, moeten er nieuwe verkiezingen georganiseerd worden. Die zouden dan binnen de negentig dagen moeten plaatsvinden. Sommige analisten stellen dat president Erdogan zelf voorstander is van nieuwe verkiezingen, omdat hij hoopt dat zijn AKP er dan wel in zal slagen een absolute meerderheid te halen.

(Belga/RR)

Lees meer over:

Onze partners