Turkse premier Erdogan blijft in woelig vaarwater

Turkse demonstranten komen in Istanbul op straat en eisen ontslag van premier Erdogan © Reuters

Het grootschalige corruptieschandaal waarbij de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan betrokken zou zijn, blijft Turkije in zijn greep houden. Straatprotesten in het centrum van Istanbul worden hardhandig neergeslagen door de politie.

De Turkse politie heeft de straatprotesten in het centrum van Istanbul hardhandig uiteengeslagen. De aanleiding voor de protesten is het grootschalige corruptieschandaal dat Turkije in zijn greep houdt.

De ordediensten talmden niet om het waterkanon en traangas in te zetten tegen de betogers. Ook gebruikten ze rubberen kogels. Manifestanten bekogelden de politie met stenen.

Mensen kwamen op straat om het ontslag te eisen van premier Erdogan en zijn regering, die onder druk staat vanwege een corruptieschandaal. De straatprotesten doen denken aan die van afgelopen juni, waarbij de mensen in Turkije massaal op straat kwamen. Vrijdag vielen al enkele slogans van de protesten van toen te horen.

Kritiek in media

De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan verkeert nog steeds in woelig vaarwater. Het van het corruptieonderzoek halen van een onderzoeksrechter komt Erdogan, net als de massale ontslagen bij de politie eerder, op veel kritiek te staan in de media.

De Turkse Raad van State blokkeerde de uitvoering van een afgelopen zondag uitgevaardigd decreet dat politieagenten voortaan verplichtte onderzoeksdaden en arrestaties te melden aan hun oversten. Daarnaast hebben inmiddels vijf parlementsleden van Erdogans Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AKP) de partij verlaten, en roert de straat zich opnieuw.

Herschikking kabinet

De herschikking van zijn kabinet bracht Erdogan niet de ademruimte waarop hij gehoopt had. Integendeel, het opzijzetten van onderzoeksrechter Muammar Akkas, die in de media had geklaagd dat de politie zijn onderzoek belemmerde, leverde vette krantenkoppen en bakken kritiek op. Erdogan mag dan de politie opnieuw in zijn zak hebben zitten – na schoon schip te hebben gehouden en in totaal 500 politiecommissarissen ontslagen te hebben – de gerechtelijke macht plooit zich echter niet naar de premier. Zo blokkeerde de Raad van State de uitvoering van een omstreden decreet en wordt in het corruptieonderzoek nu ook Erdogans zoon Bilal geviseerd.

Het leger, dat er een bedenkelijke geschiedenis van staatsgrepen op na houdt, blijft wel afzijdig en verklaarde “zich niet te willen mengen in politieke aangelegenheden”.

Ondertussen begint ook Erdogans eigen partij scheurtjes te vertonen: vijf AKP-parlementsleden hebben inmiddels de partij verlaten. Onder hen twee ex-ministers en de voormalige topvoetballer Hakan Sükür. Een bedreiging voor Erdogans absolute meerderheid in het parlement vormen de opgestapte vijf evenwel niet.

Verkiezingen

Met gemeenteraadsverkiezingen in maart en presidentsverkiezingen in augustus in het vooruitzicht kan Erdogan elke nieuwe opstoot van publieke onrust missen als kiespijn. Zelf herhaalde de premier dat hij het slachtoffer is van een “complot” en dat buitenlandse krachten Turkije willen destabiliseren.

Waarnemers zijn het er daarentegen grotendeels over eens dat een machtsstrijd tussen Erdogan en zijn AKP aan de ene kant en moslimprediker Fethullah Gülen en diens beweging Hizmet (Dienst) aan de andere kant, aan de basis ligt van het losbarsten van het corruptieschandaal. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content