Turkse politie zet traangas en waterkanonnen in tegen betogers in Istanboel

01/05/14 om 18:08 - Bijgewerkt om 18:08

De Turkse oproerpolitie heeft met behulp van traangas en waterkanonnen verhinderd dat betogers ondanks een verbod verzamelden op het centrale Taksimplein in Istanboel.

Turkse politie zet traangas en waterkanonnen in tegen betogers in Istanboel

Antiregeringsbetoger in Istanboel © AFP

Volgens het Turkse nieuwsagentschap Anatolia zijn verschillende betogers gewond en minstens vijf betogers opgepakt. Regeringskritische advocaten hebben het volgens AFP over vijftig gewonden en 170 arrestaties. In Ankara waren er volgens hen 76 arrestaties.

Blokkades

In de omgeving van het Taksimplein, dat symbool staat voor het verzet tegen de Turkse autoriteiten, zijn rigoureuze veiligheidsmaatregelen van kracht. In de straten rond het plein zijn versperringen opgetrokken en volgens Turkse media zijn tot 40.000 agenten gemobiliseerd om de toegang tot het stadsdeel af te sluiten.

De manifestanten probeerden de blokkades te doorbreken om op het plein te geraken.

De Confederatie voor Arbeid kreeg wel de toelating om op het Taksimplein hulde te brengen aan de 34 personen die op 1 mei 1977 omkwamen tijdens een 1 mei-betoging. Onbekende manifestanten begonnen toen in de lucht te schieten, waarop paniek ontstond.

Verbod

Premier Recep Tayyip Erdogan waarschuwde de manifestanten vorige week de hoop op te geven om tot Taksim door te brengen. Linkse militanten en vakbonden zijn vastberaden dat verbod aan hun laars te lappen.

De gouverneur van Istanboel, Huseyin Avni Mutlu, verdedigde het verbod door gewag te maken van dreigementen door 'illegale terroristische groeperingen'.

Ook vorig jaar vonden op 1 mei hevige gevechten plaats tussen de politie en manifestanten, na een gelijkaardig verbod.

Lees meer over:

Onze partners