Turkse ex-legerchef krijgt levenslang voor beramen staatsgreep

05/08/13 om 14:33 - Bijgewerkt om 14:33

Het Turkse gerecht heeft de voormalige Turkse legerchef Ilker Basbug veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf in de zaak Ergenekon.

Turkse ex-legerchef krijgt levenslang voor beramen staatsgreep

© Reuters

In totaal staan 275 mensen terecht voor een vermoedelijke samenzwering tegen de regeringspartij van Recep Tayyip Erdogan. Eerder raakte bekend dat 21 mensen in de zaak werden vrijgesproken.

IIker Basburg is een van de verdachten die veroordeeld wordt tot een levenslange celstraf voor een "poging om de constitutionele orde omver te werden door middel van geweld". Onder de verdachten bevinden zich militairen, journalisten en academici. Ze worden ervan beschuldigd deel uit te maken van Ergenekon, een ondergrondse organisatie die verdacht wordt van het beramen van complotten om de AKP-regering van premier Erdogan te destabiliseren en een militaire machtsgreep te plegen.

De aanklagers menen bovendien dat de groep moorden wilde plegen, onder meer op Erdogan, ex-legerchef Yasar Buyukanit en Nobelprijswinnaar Orhan Pamuk.

Klopjacht om kritiek op overheid te stoppen

Het proces ging in 2008 van start, tientallen verdachten zitten al sinds 2007 opgesloten in de gevangenis. Volgens de tegenstanders van het regime is het proces een klopjacht om de kritiek tegen de overheid te stoppen.

Tienduizendtal manifestanten protesteerden aan de rechtbank van Silivri, waar het proces plaatsvindt. Het kwam tot opstoten met de politie, die traangas gebruikte. (Belga/AVE)

Onze partners