Turkse demonstranten geven strijd niet op

16/06/13 om 17:03 - Bijgewerkt om 17:03

De situatie in Istanbul blijft zeer gespannen. Met waterkanonnen en traangas verhindert de oproerpolitie dat betogers terugkeren naar het Taksimplein.

Turkse demonstranten geven strijd niet op

© Reuters

De situatie in Istanbul blijft zeer gespannen. Met waterkanonnen en traangas verhindert de Turkse oproerpolitie dat betogers terugkeren naar het Taksimplein. De regering van premier Recep Tayyip Erdogan heeft agenten uit andere provincies van het land naar Istanboel geroepen om versterking te bieden.

Een correspondent van de Britse omroep BBC heeft het over een duizendtal agenten die vanuit onder andere Diyarbakir in het zuidoosten van Turkije zijn geland op Ataturk Airport in Istanbul.

Hardhandig

De oproerpolitie heeft het Taksim Gezi Park zaterdagavond met veel machtsvertoon (beelden) schoongeveegd. Het ging om een van de meest gewelddadige nachten sinds het begin van de antiregeringsprotesten een kleine drie weken geleden. Volgens de protestbeweging raakten honderden mensen gewond.

De politie houdt de plaats momenteel afgesloten. Stadsarbeiders hebben de laatste restanten van het protestkamp opgeruimd.

Relletjes

De demonstranten blijven niettemin stijdvaardig en roepen op tot nieuwe marsen naar het plein. 'We zullen het Taksimplein en het Gezipark heroveren,' zei een woordvoerder van de protestbeweging aan persagentschap Associated Press.

In de winkelstraat Istiklal, die naar het plein leidt, zette de politie vanmiddag waterkanonnen en traangas in tegen betogers die probeerden terug te keren. De demonstranten wierpen met stenen en scandeerden spreekkoren tegen de regering-Erdogan. Ook vanuit de hoofdstad Ankara worden opstootjes gemeld.

Bijeenkomst

De protesten in Istanbul, die circa 5.000 gewonden en minstens vier doden hebben geëist, begonnen ruim twee weken geleden met de strijd tegen een omstreden bouwproject in het Taksim Gezi Park. Inmiddels draait het volgens de demonstranten ook om de verdediging van vrijheden in Turkije.

In een toespraak tot honderdduizenden aanhangers van zijn conservatief-islamitische regeringspartij AKP heeft premier Erdogan internationale media als de BBC en CNN er vanavond van beschuldigd vals over zijn land te hebben bericht.

Onze partners