Turkse betogers gaan door: 'Dit is nog maar het begin'

15/06/13 om 18:14 - Bijgewerkt om 18:14

De Turkse betogers blijven hun protest onverminderd voortzetten, ondanks enkele concessies van premier Recep Tayyip Erdogan. Dat staat in een verklaring van het Taksim-platform.

Turkse betogers gaan door: 'Dit is nog maar het begin'

© ImageGlobe

De Turkse betogers blijven hun protest onverminderd voortzetten, ondanks enkele concessies van premier Recep Tayyip Erdogan. Dat staat in een verklaring van het Taksim-platform, dat de betogers overkoepelt.

In een communiqué zeggen de bezetters van het Gezi-park in Istanboel, waar alles enkele weken geleden is begonnen, dat zij hun verzet tegen 'elk onrecht' in het land verderzetten. 'Dit is nog maar een begin, de strijd gaat door', zo luidt het. De demonstranten hadden zich eerst een dag over hun verdere strategie beraden.

Toegevingen

Na het wekenlange zware protest heeft premier Erdogan zijn autoritaire regeerstijl wat afgezwakt. De regering wacht op een besluit van het gerecht, dat de bouwwerkzaamheden in het Gezipark heeft stilgelegd.

Als de rechtbank de bouwstop bevestigt, zal de regering dat aanvaarden, klonk het. Als de rechtbank de plannen groen licht geeft, wil de regering de uiteindelijke beslissing overlaten aan het volk in een referendum. Bovendien kondigde Erdogan straffen aan voor agenten, voor zoverre ze misdaden hebben begaan.

Het Taksim-platform wil het behoud van het Gezi-park in zijn huidige vorm, bestraffing van hen die voor het politiegeweld verantwoordelijk zijn, vrijlating van hen die bij het protest zijn opgepakt, en eerbied voor de vrijheid van meningsuiting en betogen in Turkije. (DPA/AFP/Belga/KVDA)

Lees meer over:

Onze partners