Turks regime kan nu ook persagentschap overnemen

Sueleyman Bag, bureauchef van de krant Zaman in Berlijn, toont zijn krant voor en na de overname door het regime. In de oude editie zie je de traangasaanval van de politie tegen de krant, in de nieuwe krant staat volop lof op president Erdogan © REUTERS

Het Turkse regime staat klaar om een groot nieuwsagentschap over te nemen, na een gerechtelijk bevel. Vorige week nam de staat al de belangrijke oppositiekrant Zaman over.

Het nieuwsagentschap Cihan is nauw verbonden met Zaman, ooit de belangrijkste oppositiekrant. Sinds die laatste echter onder curatele van de overheid staat, publiceert ze plots allerlei pro-regeringsnieuws. Ook de Engelstalige versie van de krant, Today’s Zaman, werd met hetzelfde gerechtelijke bevel onder curatele geplaatst. Datzelfde lot valt maandag door een nieuw gerechtelijk bevel het nieuwsagentschap Cihan te beurt, zo berichtte Turkse persagentschap Anadolu. Ook Cihan zelf maakte melding van gerechtelijke beslissing.

De in beslag genomen mediabedrijven lijken allemaal verband te houden met imam Fethullah Gullen, die in de Verenigde Staten leeft en de laatste jaren een vijand is geworden van de Turkse president Erdogan. Die beschouwt Gullen als een terrorist die enkel tot doel heeft de Turkse regering omver te werpen. Cihan is zo het laatste in een rijTurkse media die onder streng toezicht van de Turkse overheid komen te staan. Het land scoort slecht op het gebied van persvrijheid.

‘Niet onverschillig’

De Turkse premier Ahmet Davutoglu verdedigde tijdens de Europees-Turkse top in Brussel maandag nog de persvrijheid in Turkije. “Niemand kan Turkije ervan beschuldigen geen vrijheid van meningsuiting te hebben”, zei hij. “De vrijheid van de meningsuiting is onze gemeenschappelijke waarde en er bestaat geen twijfel over dat deze waarde beschermd wordt en beschermd zal blijven in Turkije.”

EU-voorzitter Donald Tusk verklaarde dat Europa “niet onverschillig kan blijven” over de recente ontwikkelingen in Turkije, dat al decennia lid wil worden van de Europese Unie. “De persvrijheid is en blijft een van de sleutelvoorwaarden om toe te treden, en dat zal niet veranderen”, zei hij.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content