Turks reclamefilmpje met Hitler na protest offline gehaald (video)

27/03/12 om 10:13 - Bijgewerkt om 10:13

Een Turkse shampooproducent ontketent een storm van protest door met Adolf Hitler uit te pakken in een reclamefilmpje. Hitler, 'schoolvoorbeeld van wreedheid en barbaarsheid', wordt gebanaliseerd, klinkt de kritiek.

Na protest over haar reclamespot voor haarshampoo, waarin beelden van Adolf Hitler gebruikt werden, heeft een Turks publiciteitsagentschap het spotje ingetrokken. Eerder weigerde Biomen, de shampooproducent, dat.

De televisiespot werd inmiddels ook verwijderd van de website van het agentschap.

'Hier is ie dan: de echte mannelijke shampoo'

Het reclamefilmpje duurt amper 12 seconden, maar oogste heel wat kritiek: over een speech van Adolf Hitler op een nazicongres werd een promopraatje voor Biomen-shampoo gemonteerd. Niet de een of de andere oorlogsverklaring weerklinkt dus, wel : "Als je geen vrouwenkleren draagt, dan moet je ook geen vrouwenshampoo gebruiken."

Waarop Hitler 'aankondigt' dat de shampoo "100 procent voor echte mannen" is. Het besluit van de belangrijkste verantwoordelijke voor Wereldoorlog II en de naziholocaust: "Hier is ie dan, de echte mannelijke shampoo: Biomen."

Biomen weigert campagne te stoppen

"Het is compleet onaanvaardbaar om Hitler te gebruiken in een reclamecampagne. Hij is het schoolvoorbeeld van wreedheid en barbaarsheid", reageerde de joodse gemeenschap in Turkije - zo'n 20.000 joden rijk, vooral in Istanboel -, aldus De Volkskrant.

Joodse organisaties vroegen nadrukkelijk dat Biomen de campagne onmiddellijk zou intrekken. Biomen weigerde aanvankelijk.

De vrees is dat Hitler gebanaliseerd wordt, klonk het bij andere organisaties. Niet onterecht, blijkt ook uit dit filmpje, waarop te zien is dat in Azië Hitler niet dezelfde connotaties oproept als in Europa. (SD)

Onze partners