Turks parlement geeft groen licht voor militair optreden tegen IS in Irak en Syrië

02/10/14 om 21:38 - Bijgewerkt om 21:37

Het Turkse parlement heeft de regering groen licht gegeven om soldaten naar Syrië en Irak te sturen in de strijd tegen de Islamitische Staat (IS).

Turks parlement geeft groen licht voor militair optreden tegen IS in Irak en Syrië

Ismet Yilmaz © Belga Image

Driekwart van de parlementsleden, 298 tegen 98, stemde voor een mandaat.

Niet direct

Het is nog niet duidelijk of - en zo ja, wanneer - de regering van dat mandaat gebruik zal maken. Minister van Defensie Ismet Yilmaz zei volgens het persagentschap Anadolu dat 'er geen onmiddellijke stappen moeten verwacht worden'.

De islamitisch-conservatieve AKP-regering krijgt met het mandaat de toelating om over het tijdstip, de duur en omvang van militaire operaties in de buurlanden te beslissen, aldus nog Anadolu. De regering wordt ook bevoegd om over de aanwezigheid van buitenlandse troepen in Turkije te beslissen.

Twijfel

Turkije sloot lange tijd militaire steun aan de internationale coalitie uit, maar veranderde van mening na de vrijlating van 46 Turkse gijzelaars vorige maand. Ankara is ook beducht voor wraakacties van moslimextremisten op zijn grondgebied.

Bovendien vindt president Recep Tayyip Erdogan de strijd tegen IS alleen niet toereikend. De regering is van mening dat het regime van president Bashar al-Assad in Syrië bijdraagt tot de versterking van terreurorganisaties in de regio. Erdogan eist al lang het aftreden van Assad.

Koerden

In de Syrische grensstad Kobane strijden Koerdische volksmilities momenteel tegen oprukkende terroristen. Erdogan heeft zich uitgesproken voor een militair afgebakende bufferzone in Syrië. Maar Koerdische organisaties verdenken de Turkse regering ervan onder het voorwendsel van een dergelijke zone Koerdische gebieden te willen bezetten.

PKK-leider Abdullah Öcalan waarschuwde in geval van een bloedbad door de terreurmilitie IS in Kobane voor een heropflakkering van het gewapend conflict met de Turkse regering. Een bloedbad in Kobane zou een eind maken aan het vredesproces met Ankara, zei Öcalan volgens een door de pro-Koerdische HDP gepubliceerde verklaring. (Belga/KVDA)

Lees meer over:

Onze partners