Turks-Cyprioten kiezen nationalistische president

19/04/10 om 14:51 - Bijgewerkt om 14:51

Huidig premier Dervis Eroglu haalde het tijdens de presidentsverkiezingen van president Mehmet Ali Talat.

De Turks-Cypriotische kiezers hebben Dervis Eroglu als president verkozen. Zijn verkiezing kan de gesprekken met Grieks-Cyprus over een hereniging van het eiland in het gedrang brengen.

Eroglu, de huidige premier, haalde iets meer dan 50 procent van de stemmen, waardoor hij een tweede stemronde kon vermijden tegen de huidige president Mehmet Ali Talat.

Talat is voorstander van een hereniging van het eiland en nauwere banden met de Europese Unie, maar de nationalist Eroglu is sterk gekant tegen het reünieficatieproces waartoe Talat zich heeft geëngageerd.

De oplossing voor het verdeelde Cyprus is volgens aparte Griek- en Turks-Cypriotische staten, verenigde via losse confederale banden.

Dat is totaal onaanvaardbaar voor de grote meerderheid van de Griek-Cyprioten, waardoor de kansen op een akkoord over de hereniging van het sinds 1974 verdeelde eiland slinken.

Op de Turkse televisie verklaarde Eroglu evenwel dat hij niet zal weglopen van de onderhandelingstafel. 'De gespreksronde wordt voorrtgezet', zo luidde het.

Onze partners