Turkije zet stappen om premier te schrappen

© Reuters

In het nieuwe systeem verkleint de macht van het parlement, waardoor de invloed van Erdogan des te groter wordt.

Ondanks hevig protest van de oppositie heeft de grondwetscommissie van het Turkse parlement de eerste artikels van de geplande grondwetshervorming goedgekeurd, dat een zuiver presidentieel systeem invoert. De eerste twee van in totaal 21 artikels werden na een zitting van meer dan 15 uur in de nacht van maandag op dinsdag goedgekeurd, meldt het staatsagentschap Anadolu. Het aantal parlementsleden zal onder meer opgetrokken worden van 550 tot 600.

Op initiatief van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan wil de regeringspartij AKP een presidentieel systeem invoeren. Turkije kent op dit moment een dubbel systeem, waarin de president – in theorie althans – vooral een ceremoniële functie heeft, en de premier veel meer politieke macht heeft.

Minder macht voor het parlement

De grondwetswijziging krijgt steun van de ultranationalistische MHP. Nadat de grondwetscommissie de voorstellen heeft goedgekeurd, zal het parlement zich over de hervorming moeten uitspreken. Voor het referendum dat Erdogan wil, zijn 330 stemmen op 550 nodig. De islamitisch-conservatieve AKP en de kleinste oppositiepartij MHP hebben daarvoor een ruime meerderheid.

De twee andere oppositiepartijen, de centrumlinkse CHP en de pro-Koerdische HDP, zijn fel tegen de hervorming. Zij vrezen voor een dictatuur in Turkije. In elk geval zullen de veranderingen Erdogan duidelijk meer macht geven, ten koste van het parlement. De regering wil al in het voorjaar een referendum organiseren.

Partner Content