Turkije wil grens met Syrië volledig sluiten

18/11/15 om 10:29 - Bijgewerkt om 10:28

In samenwerking met de VS, zal Turkije de grens met Syrië volledig sluiten. Dat heeft de Amerikaanse minister voor Buitenlandse Zaken John Kerry gezegd tijdens een interview.

Turkije wil grens met Syrië volledig sluiten

Syriëstrijder © REUTERS

Turkije wil de grens met Syrië volledig afsluiten. Dat zal gebeuren in samenwerking met de Verenigde Staten, zo heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry verklaard in een interview met nieuwszender CNN. Het gaat om een strook van bijna honderd kilometer.

De grens tussen Syrië en Turkije is bijna 900 kilometer lang, maar het grootste deel werd eerder al afgesloten. 'We beginnen, samen met de Turken, de overblijvende 98 kilometer af te sluiten', zo verklaarde Kerry. Het gaat om een strook die grenst aan het noordwesten van Syrië. De Syrische zijde van die grens wordt gecontroleerd door de jihadistische terreurorganisatie Islamitische Staat (IS), die de grensovergang dan ook gebruikt voor de aanvoer van materiaal en rekruten.

Volgens het Institute for Economics and Peace (IEP) zijn sinds 2011 tot 30.000 buitenlandse strijders uit een honderdtal landen naar Irak en Syrië getrokken om zich aan te sluiten bij IS. Heel wat van hen zijn in Turkije de grens met Syrië overgestoken. (Belga/AVE)

Onze partners