Turkije: wachten op uitslagen, haalt Erdogan absolute meerderheid?

07/06/15 om 17:15 - Bijgewerkt om 17:14

De Turkse stemkantoren zijn gesloten, nu is het wachten of president Recep Tayyip Erdigan zijn gedroomde meerderheid haalt. En wat met de luis in de pels, de Koerd Selahattin Demirtas?

Turkije: wachten op uitslagen, haalt Erdogan absolute meerderheid?

Recep Tayyip Erdogan © REUTERS

In Turkije sloten de stemkantoren rond 17 uur lokale tijd (14 uur GMT) de deuren. De kiezers waren opgeroepen om 550 parlementsleden te kiezen, een belangrijke verkiezing voor de ambities van de islamitisch-conservatieve staatsleider Recep Tayyip Erdogan.

De kantoren waren geopend om 5 uur GMT. De resultaten van de stembusslag zullen in de loop van de avond gekend zijn. Gedurende de dag was geen noemenswaardig incident gemeld, na een gespannen campagne en een dubbele bomaanslag vrijdag tijdens een bijeenkomst van de belangrijkste Koerdische partij, de Democratische Partij van het Volk (HDP) in het zuidoostelijke Diyarbakir.

De Turkse politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een verdachte opgepakt van die aanslag. Dat heeft premier Ahmet Davutoglu gezegd toen hij zondag ging stemmen.

De aanslag vond vrijdag plaats in Dyarbakir, in het zuidoosten van Turkije. Bij twee explosies kwamen drie mensen om het leven en raakten meer dan 200 anderen gewond.

Erdogan wil grondwet wijzigen

Turkije: wachten op uitslagen, haalt Erdogan absolute meerderheid?

© reuters

De regerende AKP van Erdogan wint naar verwachting de verkiezingen, maar boet wel aan populariteit in door de slechtere economie en kritiek op het autoritaire bewind van Erdogan. De peilingen kennen de partij tussen 40 en 42 procent van de stemmen toe. In 2011 haalde de partij nog ongeveer de helft van de stemmen.

De president hoopt op een grote overwinning voor de AKP, met minstens 330 van de 550 zitjes, om de grondwet te hervormen en zijn macht uit te breiden.

Het is ook uitkijken naar het resultaat van Selahattin Demirtas, van de pro-Koerdische Democratische Volkspartij HDP.

Bijna 54 miljoen kiezers in Turkije en 2,9 miljoen in het buitenland waren opgeroepen om een stem uit te brengen. De Turken in het buitenland konden dat tot eind mei doen in Turkse ambassades en consulaten. In Turkije is de participatiegraad aan parlementsverkiezingen traditioneel vrij hoog, rond de 80 procent. (Belga/SD)

Lees meer over:

Onze partners