Turkije vs. Syrië: 'Daag ons niet uit'

24/06/12 om 11:34 - Bijgewerkt om 11:34

Ankara heeft Damascus gewaarschuwd dat het Turkije niet militair mag uitdagen. Ankara vraagt ook om een bijeenkomst van de Navo.

Turkije vs. Syrië: 'Daag ons niet uit'

© Reuters

Turkije beschuldigt Syrië ervan vrijdag een van zijn straaljagers te hebben neergeschoten in het internationale luchtruim.

"Niemand kan zich permitteren het militaire vermogen van Turkije op de proef te stellen", verklaarde de Turkse minister van Buitenlands Zaken, Ahmet Davutoglu, tijdens een interview op de Turkse staatstelevisie. Ook stelde hij dat "niemand de veiligheid van Turkije mag bedreigen".

Volgens Davutoglu bevond het Turkse militaire vliegtuig zich in het internationale luchtruim toen het geraakt werd.

Turkije heeft om een spoedzitting van de Navo gevraagd. Het land roept artikel 4 van het stichtingsverdrag van de Navo in. Dat stipuleert dat "de verdragsgenoten mekaar telkens raadplegen als een van hen vindt dat het grondgebied, de politieke onafhankelijkheid of de veiligheid van een van de leden bedreigd wordt".

Intussen lokaliseerden Turkse reddingswerkers ook het wrak van het neergeschoten toestel in zee. De Turkse krant Zaman berichtte online dat het wrak op een diepte van zowat 1.000 meter werd aangetroffen, maar ze gaf geen informatie over de plaats in zee. Ook vermeldde ze geen bron.

Trainingsmissie

Volgens minister Davutoglu voerde het F4-gevechtsvliegtuig een trainingsmissie uit en was het "niet betrokken in een operatie tegen Syrië". De minister stelde dat het toestel de Turkse radar- en defensiesystemen aan het testen was. "Het vliegtuig had geen wapens mee", luidde het nog.

Bovendien wist Syrië dat het militaire vliegtuig een Turks toestel was, aldus Davutoglu waarmee hij de beweringen van Syrië - namelijk dat het pas na het neerschieten van het toestel wist dat het om een Turks vliegtuig ging - tegensprak.

"Ze hadden door het profiel van het vliegtuig, zijn kentekens en zijn vliegroute moeten weten van wie het toestel was", zei hij. "In ieder geval hebben we radiobewijzen onderschept waaruit blijkt dat ze wisten dat het om een Turks toestel ging", aldus Davutoglu.

De minister voegde er nog aan toe dat het vliegtuig vanuit Turkije gewaarschuwd werd dat het zich, vijftien minuten voor het neergeschoten werd, in het Syrische luchtruim bevond. "Het militaire toestel keerde om en werd neergeschoten nadat het het Syrische luchtruim had verlaten."

"Syrië waarschuwde het toestel niet dat het het Syrische luchtruim had betreden, en nam geen contact op met Turkije om ons op de hoogte te brengen voor ze het neerschoten", besloot hij. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners