Turkije vraagt hulp aan Duitse veiligheidsdienst in de strijd tegen Gülen

De Turkse overheid houdtGülen verantwoordelijk voor de mislukte staatsgreep van vorig jaar, wat de man ontkent. © Reuters

De Turkse geheime dienst heeft de Duitse collega’s van de Bundesnachrichtendienst gevraagd te helpen in de strijd tegen de Gülenbeweging. Dat blijkt uit geheime documenten die het Duitse weekblad Der Spiegel kon inkijken.

De Turkse MIT verzoekt de BND haar invloed te gebruiken bij de Duitse beleidsmakers en wetgevers om op te treden tegen aanhangers van de geestelijke Fetullah Gülen en hen uit te leveren.

De Gülenbeweging

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan acht de in de VS in ballingschap wonende geestelijke en diens aanhangers verantwoordelijk voor de mislukte staatsgreep van het leger midden juli. Harde bewijzen daarvoor heeft Erdogan niet. Zijn regering probeert niettemin al weken Duitsland en andere landen voor haar kar te spannen om een harde koers te varen tegen de Gülenbeweging.

Volgens Der Spiegel stuurden de Turkse autoriteiten sinds 15 juli 40 opsporings- en uitleveringsverzoeken aan de Bondsregering. De gezant van de Turkse ambassade in Berlijn, Ufuk Gezer, heeft Buitenlandse Zaken herhaaldelijk voor Gülen gewaarschuwd. De regeringen van elf deelstaten, waaronder die van Noordrijn-Westfalen, Hessen en Saksen, werden door diplomaten benaderd voor een gemeenschappelijke aanpak. Die hebben alle het verzoek, om de Gülenbeweging door de binnenlandse veiligheidsdienst te laten observeren, naast zich neergelegd.

Poging tot beïnvloeding

De Berlijnse burgemeester Michael Müller (SPD) en de minister-president van Baden-Württemberg, Winfried Kretschmann (Grüne), hebben al pogingen tot beïnvloeding gemeld. Volgens Müller vroeg een Turkse regeringsvertegenwoordiger in Berlijn of de deelregering bereid is om stappen te ondernemen tegen de Gülenbeweging. Het ging vooral over onderwijsinstellingen.

In Stuttgart riep de Turkse consul-generaal de groen-zwarte deelregering op om verenigingen, instellingen en scholen, die volgens de Turkse regering door de Gülenbeweging werden “gestuurd”, te laten onderzoeken. Kretschmann heeft dat afgewezen. (Belga/NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content