Turkije trekt zich terug uit NAVO-manoeuvres waarin Erdogan de vijand was

Recep Tayyip Erdogan © Belga

De Turkse soldaten hebben zich teruggetrokken uit NAVO-manoeuvres die plaatsvinden in Noorwegen. Dat gebeurde nadat ophef was ontstaan over een militaire oefening waarbij president Recep Tayyip Erdogan en Kemal Atatürk, de stichter van de Turkse Republiek, als vijanden werden beschouwd.

Zowel Erodgan als Atatürk werden bij de voorstelling van de militaire oefeningen opgevoerd als ‘vijand’ en ‘doelwit’, zo verklaarde de Turkse president vrijdag in Ankara aan de provinciale voorzitters van zijn AK-partij. De veertig Turkse soldaten die aan de manoeuvres deelnamen, hebben zich daarop onmiddellijk teruggetrokken.

Jens Stoltenberg, de secretaris-generaal van de NAVO, heeft zich intussen al verontschuldigd. Hij beklemtoonde wel dat de verantwoordelijkheid niet bij een NAVO-medewerker lag, maar wel bij een aannemer die door Noorwegen was ingehuurd. Hij benadrukte ook dat het voorval niet de visie van het militaire bondgenootschap weergeeft.

‘Turkije is een gewaardeerde NAVO-bondgenoot, die belangrijke bijdragen heeft geleverd aan de alliantie’, zo klinkt het. Turkije maakt al sinds 1952 deel uit van de NAVO.

Partner Content