Turkije speelt nauwelijks informatie door over Syriëstrijders

Checkpoint IS aan de Turkse grens © Reuters

Ondanks een samenwerkingsakkoord uit 2013, speelt Turkije nauwelijks informatie door naar ons land over Belgen die langs daar naar Syrië proberen door te reizen.

Turkije speelt nauwelijks informatie door naar ons land over Belgen die langs daar naar Syrië proberen door te reizen. Nochtans sloten de twee landen daarover in 2013 een samenwerkingsakkoord.

Dat blijkt uit een antwoord van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) aan Kamerlid Benoît Hellings (Ecolo).Hellings wilde van de minister weten hoeveel landgenoten er sindsdien naar België werden teruggedreven en of daar minderjarigen bij waren.

‘Er zijn helaas weinig gegevens beschikbaar’, aldus Jambon. Hij haalt daarvoor verschillende oorzaken aan. In Turkije zijn verschillende agentschappen en diensten belast met ‘border management.’ Ook bij de controles in het land zelf is er meer dan één tussenkomende partij.

Politiesamenwerking

Bovendien is er een Turkse wet die de doorstroming van informatie beperkt. ‘Over het algemeen verschaft het land bijgevolg informatie betreffende het binnenkomen en verlaten van het land, zonder meer’, aldus de minister. ‘Van de zeldzame gevallen van uitwijzing die daadwerkelijk in 2014 werden behandeld, is er in dit stadium geen overdracht door de Turkse autoriteiten van andere informatie dan de datum van staandehouding.’

Bedoeling is dit jaar de politiesamenwerking nieuw leven in te blazen. Jambon merkt daarbij op dat er vorig jaar een fikse reorganisatie binnen de Turkse politie plaatsvond. In september vindt er een gezamenlijke missie Binnenlandse Zaken, Justitie en Buitenlandse Zaken naar Turkije plaats om de nieuwe dynamiek gestalte te doen krijgen.

Stroom Syriëstrijders beheersen

In mei 2013 trok toenmalig minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet naar Turkije om er met de autoriteiten rond de tafel te gaan zitten, onder meer met toenmalig premier Recep Tayyip Erdogan. Met haar Turkse evenknie sloot ze een akkoord over de constante uitwisseling van informatie en een versterking van de politionele en gerechtelijke samenwerking. In juni van dat jaar werden vier jongeren uit België aan de Syrische grens staande gehouden en gerepatrieerd.

‘Twee jaar later kunnen we vaststellen dat het akkoord geen groot succes is’, reageert Hellings. ‘De enige manier om de stroom Syriëstrijders vandaag te beheersen, is door te weten wie zich waar bevindt. En de Turkse diensten weten dat, maar blijkbaar doet Turkije op het vlak van informatie doorspelen zijn deel van het werk niet.’ (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content