'Turkije ruilde 180 gevangenen met IS, onder wie Belg'

06/10/14 om 23:49 - Bijgewerkt om 23:55

Om 49 leden van de Turkse diplomatieke missie in Mosoel vrij te krijgen, heeft Turkije een grootschalige ruil met IS-gevangenen georganiseerd. Dat schrijft de Britse krant The Times. Onder de gevangenen die IS ruilde ook een Belg, volgens de krant.

'Turkije ruilde 180 gevangenen met IS, onder wie Belg'

Viering bij de hereniging van de Turkse gegijzelden met hun familie © Reuters

Het Turkse consulaat in de Iraakse stad Mosoel was in juni onder de voet gelopen door Islamitische Staat, dat de stad veroverde op het Iraaks regeringsleger. De 46 aanwezige Turken, waaronder de consul, pus 3 Iraqi's, werden gegijzeld tot ze vorige maand ineens werden vrijgelaten.

De Turkse president Erdogan zei naderhand dat er geen losgeld was betaald. Over een eventuele uitruil van personen hield hij zich op de vlakte.

De gijzelneming was een factor in de lauwe respons van Turkije tegen IS, of werd toch als dusdanig naar voor geschoven. Na de vrijlating van de gegijzelden sloot Turkije zich aan bij de internationale coalitie tegen IS.

Lijst

The Times heeft nu naar eigen zeggen een lijst met de namen van de uitgewisselde personen gekregen. Daarbij 2 Britten, 3 Fransen, 2 Zweden, 2 Macedoniërs, 1 Zwitser en 1 Belg. De Britten worden bij naam genoemd in de krant, de anderen niet.

Het gaat niet in alle gevallen om mensen die in Turkse gevangenissen zaten. Anderen werden verzorgd in Turkse ziekenhuizen, of waren gevangen genomen door gematigde oppositiegroepen in Syrië.

Het Brits ministerie van Buitenlandse Zaken noemde het bericht over de ruil volgens de BBC "geloofwaardig".

(RR)

Lees meer over:

Onze partners