Turkije: Politie chargeert opnieuw op het Taksimplein

© Reuters

Voor de tweede keer heeft de Turkse politie het Taksimplein in Istanbul schoongeveegd met gebruik van traangas en waterkanonnen. Er zouden verschillende gewonden zijn gevallen.

Nadat het plein dinsdagochtend al door de politie was ontruimd, verzamelden zich enkele duizenden actievoerders dinsdagavond opnieuw op de centrale plek in de Turkse stad.

Chemische stof

Ook nu weer kon er niet op het begrip van de agenten worden gerekend. Door waterkanonnen getroffen actievoerders doen op Twitter boos melding van een chemische stof die in het water zou zitten.

Gasmaskers

Op het plein aanwezige verslaggevers van de Amerikaanse nieuwszender CNN droegen tijdens de live-uitzending gasmaskers. Die beelden gingen de hele wereld rond.

Ook de correspondent Bram Vermeulen van e Nederlandse NOS droeg tijdens de uitzending uit bescherming een gasmasker.

De protesten gericht tegen bouwplannen in het nabijgelegen Gezipark, maar ik het algemeen gericht tegen het islamiserende beleid van premier Recip Tayyip Erdogan. De premier zelf laat zich nog altijd niet imponeren door het protest en blijft spreken van ‘marginale groepen’ en ‘extremisten’. Ankara

Ook in Ankara heeft de Turkse oproerpolitie dinsdagavond traangas en het waterkanon ingezet tegen duizenden manifestanten die er waren verzameld om het ontslag van de Turkse regering te eisen.

De inzet van de ordediensten vond plaats in het centrum van de hoofdstad, niet ver van de Amerikaanse ambassade. Meer dan 5000 manifestanten waren er bijeengekomen. (Elsevier/Servaas van der Laan/Belga/TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content