Turkije pakte in voorbije vijf dagen 1.300 verdachten op

29/07/15 om 16:09 - Bijgewerkt om 18:39

Bij het optreden van de Turkse overheid tegen de verboden Koerdische Arbeiderspartij (PKK), linkse groeperingen en aanhangers van de terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) zijn de voorbije vijf dagen zijn meer dan 1.300 verdachten opgepakt. Dat meldt de regering in Ankara.

Turkije pakte in voorbije vijf dagen 1.300 verdachten op

De Turkse premier Ahmet Davutoglu © BELGAIMAGE

Hoeveel van die verdachten in hechtenis zijn genomen of nog steeds zitten, is niet meegedeeld.

Volgens Koerdische bronnen gaat het grotendeels om leden van Koerdische en linkse organisaties, meldt het Duitse persagentschap DPA.

Luchtaanvallen

Op verzoek van de pro-Koerdische partij HDP, die sinds de verkiezingen van 7 juni voor het eerst in het Turkse parlement zetelen, moet het parlement de luchtaanvallen van het leger op de PKK en de IS toelichten. Ook het veiligheidskabinet moet woensdagavond samenkomen.

Premier Ahmet Davutoglu van de AK Partij zei volgens het officieel persbureau Anadolu dat het land, de democratie en de mensenrechten zijn aangevallen.

Recep Tayyip Erdogan.

Recep Tayyip Erdogan. © BELGA

'Turkije krijgt te maken met een escalatie van terroristische aanslagen sinds de verkiezingen van 7 juni,' zei hij op een bijeenkomst van AKP-parlementsleden. 'Daesh (de scheldnaam voor IS, nvdr.), de PKK an de DHKP-C zijn gelijktijdige aanvallen op Turkije gestart. Hoewel ze uit verschillende bronnen komen, zijn ze onderschikt aan centra van kwaad, verenigd rond een zelfde doel'.

Aanslagen

Vandaag nog werd bij een explosie in het zuidwesten van Turkije volgens de regering een oliepijplijn beschadigd. Dat was het gevolg van een aanslag, zei Energieminister Taner Yildiz aan Anadolu. In de regio was het de voorbije dagen tot schermutselingen gekomen tussen het leger en PKK-strijders. De pijplijn transporteert olie van Kirkoek in het Noord-Iraakse Koerdisch gebied naar de Turkse havenstad Ceyhan. Ook een uit Iran komende leiding was onlangs het doel van een aanslag.

Als gevolg van de opgelopen spanningen waarschuwt het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken intussen op basis van 'aanwijzingen' voor mogelijke aanslagen in de metro en aan bushaltes in Istanboel.

'Civiele staatsgreep'

President Recep Tayyip Erdogan(AKP) had dinsdag het vredesproces met de Koerden opgezegd en ook gedreigd met de strafrechtelijke vervolging van HDP-afgevaardigden.

Oppositiepartij HDP beticht de regering dan weer van een 'civiele staatsgreep' na haar verkiezingsnederlaag van juni. In Turkije worden politieke partijen steeds weer boycot, zei HDP-afgevaardigde Pervin Buldan.

Erdogan speculeert volgens de oppositie op nieuwe verkiezingen en stemmenwinst voor de islamitisch-conservatieve AKP, die haar absolute meerderheid verloor.

Dekmantel

 Selahattin Demirtas.

Selahattin Demirtas. © AFP

In een exclusief interview met de BBC zei HDP-leider Selahattin Demirtas dat de 'veiligheidszone' die Turkije en de Verenigde Staten willen creëren in het noorden van Syrië, een poging van Ankara is om de Koerden te verhinderen een eigen gebied te veroveren. De Turkse operaties tegen IS over de grens, zijn een dekmantel om Koerdische PKK-rebellen aan te vallen, zegt hij.

Hij riep beide partijen op om het vredesproces weer op te pikken.

'Washington schaart zich achter Ankara'

De Amerikaanse regering classificeert de jongste Turkse luchtaanvallen tegen de Koerdische PKK als een duidelijke daad van zelfverdediging. Dat zegden hoge regeringsfunctionarissen in Washington. De in Turkije verboden Koerdische Arbeiderspartij heeft aanslagen gepleegd op Turkse politieagenten en is de agressor, luidt het.

'Als de PKK de aanvallen in Turkije niet was begonnen, zouden ze (de Turken) de PKK in Irak ook niet aanvallen', klinkt het. Washington had de voorbije dagen duidelijk laten verstaan dat de VS de PKK als een terreurorganisatie inschalen. (DPA/BBC/KVDA)

Onze partners