Turkije: Nieuwe golf van ontslagen na mislukte coup

© AFP

Met een nieuw decreet op grond van de noodtoestand heeft de Turkse president Recep Tayyip Erdogan opnieuw duizenden ambtenaren de laan uitgestuurd en tientallen organisaties of media de mond gesnoerd.

Volgens het staatspersbureau Anadolu zijn 7.586 politieagenten ontslagen, 1.988 militairen en 403 leden van de gendarmerie. Zestig leden van de luchtmacht belanden in de gevangenis. Daarbovenop zijn 375 verenigingen, 16 stichtingen en een gezondheidscentrum gesloten.

Het kwam tot massale ontslagen in ministeries, met name van meer dan 5.000 mensen. Het decreet verbiedt tevens zeven regionale kranten en een lokale radiozender verder te werken.

De grond voor de zuiveringen is steeds weer veronderstelde banden met terreurorganisaties. In totaal zijn al meer dan 110.000 mensen de laan uitgestuurd of geschorst.

Na de mislukte coup van juli is in Turkije de noodtoestand van kracht. Erdogan kan regeren per decreten die de kracht van wet hebben. Ze gaan meteen na het uitvaardigen in, het parlement moet ze nadien enkel bekrachtigen.

De reeds één keer verlengde noodtoestand duurt tot minstens midden januari. (Belga/JH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content