Turkije niet van plan zich te excuseren voor neerhalen Russisch vliegtuig

30/11/15 om 14:22 - Bijgewerkt om 14:22

Er is geen enkele ontmoeting gepland tussen de Russische president Vladimir Poetin en zijn Turkse ambtgenoot Recep Tayyip Erdogan, ondanks de vraag naar een "face-to-face"-onderhoud van de Turkse leider. De Turkse premier Ahmet Davutoglu heeft intussen al laten weten dat Turkije zich niet zal excuseren.

Turkije niet van plan zich te excuseren voor neerhalen Russisch vliegtuig

De Turkse premier Ahmet Davutoglu. © AFP

Ook een telefonisch contact is niet voorzien. De Turkse premier Ahmet Davutoglu heeft intussen al laten weten dat Turkije zich niet zal excuseren. Tegelijk vragen de Turken dat Moskou de economische sancties, die afgelopen weekend genomen werden, "herzien" worden. Rusland nam die sancties nadat vorige week dinsdag een Russisch gevechtsvliegtuig op de Turks-Syrische grens werd neergeschoten door Turkije.

Een ontmoeting tussen Poetin en zijn Amerikaanse collega Barack Obama wordt niet uitgesloten. "Waarschijnlijk zullen zij in de marge van de klimaattop met elkaar spreken", zei Peskov. Eerder had het Kremlin al aangekondigd dat Poetin en de Duitse bondskanselier Angela Merkel elkaar zien in Parijs.

De Russen hebben Turkije om excuses gevraagd, maar Ankara is dus niet van plan die te geven. "Geen enkele Turkse eerste minister, geen enkele president, geen enkele autoriteit zal zich excuseren omdat ze hun werk gedaan hebben", zei Davutoglu maandag na een ontmoeting met Navo-secretaris-generaal Jens Stoltenberg in Brussel. Toch vraagt Turkije Rusland wel dat het de vooral economische sancties "opnieuw overweegt". "We hopen dat Rusland die maatregelen opnieuw in overweging zal nemen", zei Davutoglu nog. Hij herhaalde ook dat zijn regering de Turkse grenzen blijft verdedigen, en voegde eraan toe dat dat ook de grenzen zijn van de Navo. (Belga/NSK)

Onze partners