Turkije legt alcoholverkoop aan banden

24/05/13 om 14:02 - Bijgewerkt om 14:02

Turkije heeft een wet aangenomen waardoor alcoholadvertenties worden verboden en de verkoop van alcohol wordt beperkt.

Het Turkse parlement heeft een wet aangenomen waardoor alcoholische dranken niet meer mogen worden verkocht binnen een straal van honderd meter van moskeeën en scholen.

Ook tussen tien uur 's avonds en zes uur 's ochtends heerst er een verbod op alcoholische dranken. De overheid wil dat beelden van bijvoorbeeld bier en wijn op televisie worden vervaagd en bovendien wordt het rijden onder invloed harder gecontroleerd en strenger bestraft.

De oppositie duldt deze nieuwe maatregel niet en beschuldigt premier Tayyip Erdogan ervan een strakke islamitische agenda te hebben. Hasip Kaplan, een Koerdische wetgever, waarschuwt dat de nieuwe wet het toerisme in Turkije zal schaden.

Kinderen en tieners beschermen

Erdogan ontkent dit: "Ik wil geen vrijheden aan banden leggen", klinkt het. De premier wil naar verluidt Turkije net dichter bij Europa brengen door net zoals Europese landen restricties op alcohol in te stellen. Volgens de islamitische regeringspartij moet de nieuwe wet kinderen en tieners beschermen en voorkomen dat ze aan het drinken gaan.

De nieuwe nationale wet is de strengste sinds Erdogans partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AK) tien jaar geleden aan de macht kwam. Voorafgaand aan de nationale wet, verhoogde Erdogan de taksen op alcohol en de nationale luchtvaartmaatschappij Turkish Airlines schenkt al een tijdje geen alcohol meer op binnenlandse vluchten. (AVE)

Onze partners